Nagyvilág

Terrortámadás Londonban

A brit rendőrség hivatalos közlése szerint már 38 halottja és közel 700 sebesültje van a csütörtök délelőtti londoni merényleteknek. A brit fővárosban négy robbantás történt, egyes információk szerint a merényleteket az al-Kaida magára vállalta.

Nézze meg képeinket a helyszínről!

Riadalom a tőzsdén 

 
A londoni robbantásokat követően a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat pánikhangulat uralja, a befektetők szabadulni igyekeznek a részvényektől, a hosszú lejáratú állampapírok iránt viszont megnőtt a kereslet. Gyengült a forint és zuhant a BUX is. A részletekért kattintson ide!

Halálos áldozatokkal járó, összehangolt terrorcselekménynek tűnő robbanássorozat történt csütörtök délelőtt a londoni metróban és több londoni városi buszon. Az eddigi legsúlyosabb, ilyen jellegű londoni incidens után teljesen leállt a forgalom a 400 kilométeres metróhálózat egészén; a parlamentet rendkívüli ülésre hívták össze. A csütörtöki események percről percre >>

Tony Blair angol kormányfő délután bejelentette, hogy nem vesz részt a G8 mára tervezett skóciai konferenciáján. Tony Blair arra kérte a G8 konferencián résztvevő politikustársait, hogy folytatódjon a megbeszélés, de ő nem vesz részt tovább rajta. „A Nyolcak hozza meg azokat a döntéseket, amelyeket meg kell hoznia azért, hogy kezeljék az afrikai szegénységet és a klímaváltozást.” Elkötelezettségünk életmódunk és értékeink mellett erősebb, mint a terroristák elszántsága, hogy zavart és halált okozzanak a világban. A mi elszántságunk meg fogja akadályozni, hogy a terroristák elérjék szándékaikat.


A robbantássorozat után páncélosok jelentek meg London belvárosában. A hadsereg több páncélozott csapatszállítója vonult fel a Russel Square környékén és más városrészekben. A brit hadvezetés közölte, hogy az úgynevezett “polgári vészhelyzeti készültség” lépett életbe. Londonban és környékén összeomlott a mobiltelefon-szolgáltatás a rendkívüli túlterheltség miatt. A brit Vodafone a hálózatát egészében a mentőknek dedikálta, ez nagy zavart okoz a civil felhasználók között.

A Spiegel Online szerint az al-Kaida magára vállalta a robbantássorozatot. A német magazin egy levélre hivatkozik, mely szerint a támadás a szélsőséges terrorista csoport válasza a britek afganisztáni és iraki szerepvállalására. „Örüljetek muszlimok!” – olvasható a német újság által idézett levélben. A levél hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

Négy robbantás történt

Az első két robbanás 9 óra előtt az Old Gate-nél és az Edgware Roadnál történt, előbbi helyszínen a BBC szerint ketten életüket vesztették. Ezt követően még három robbanás történt a metróban, egy pedig egy buszon. Az egyik felrobbantott állomás London egyik legnagyobb vasúti és metrócsomópontja; közvetlenül mellette van a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Nem sokkal utána hasonló detonáció miatt kiürítették a Stratford állomást is.  Hasonló robbanások történtek az északnyugati városrészben lévő Edgwre Road, az északi King’s Cross és a Cityben lévő Aldgate állomásokon is. Ez utóbbiban nem megerősített beszámolók szerint mintegy kilencvenen sérültek meg. Ezután érkeztek a hírek a buszokon történt detonációkról. A London Underground, a metrót üzemeltető cég délelőtt bejelentette, hogy teljesen leállította a forgalmat a hálózat egészén. Erre a II. világháború óta nem volt példa. A délelőtti hírek még hat robbantásról szóltak, de a londoni rendőrség délutáni hivatalos közlése már csak négy robbantást erősített meg.


Egy, a felrobbant buszon utazó szemtanú elmondta, hogy egy hatalmas durranást hallott, és mire megfordult, az emeletes busz egyik fele a levegőbe repült. Az illető szerint a halottak száma igen magas lehet, mivel tömve volt a busz. Egy másik helyi lakos a jármű mellett több holttestet is látott, és számos sérültről számolt be. A Sky News értesülései szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a buszt. A súlyosabb sérülteket az Old London Hospitalba szállítják, a könnyebb sérülteket buszokkal a paddingtoni állomáshoz, egy kórházzá átalakított szállodába. A csütörtök esti jelentések szerint 38-an vesztették életüket (35 ember a metrókban, ketten a buszon történt robbantások következtében, egy ember pedig a kórházban), egy brit rendőr azonban ötven halálos áldozatról beszélt. Sajtóértesülések szerint a sebesültek száma csütörtök este már elérte a hétszázat, csak a Royal London Hospitalban 95 embert kezelnek. Sokan átmeneti vagy teljes hallássérülést szenvedtek.

Több földalatti állomásról korommal borított, vérző utasokat menekítettek ki, a metróállomásokhoz rendkívüli erőkkel vonultak ki a mentők és a tűzoltók. A mentőegységek több tagja narancssárga vegyvédelmi ruhában dolgozott.

Nem találgatnak

Charles Clarke belügyminiszter késő délelőtt rövid közleményben kérte a londoniakat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne menjenek ki az utcára. Clarke közölte, hogy a parlament rendkívüli ülésén, még aznap beszámol a kialakult helyzetről.


Az első kommentárok a robbantássorozatot egyértelműen összefüggésbe hozták a nyolc vezető ipari hatalom (G8) Skóciában folyó csúcstalálkozójával.

Táviratozott a pápa


XVI. Benedek pápa részvétét fejezte ki a londoni terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak. A londoni híreket „fájdalommal” vette tudomásul, és elítélte a „merényleteket, mint embertelen és keresztényhez nem méltó cselekedetet”. A pápa Murphy O’Connor londoni érseknek küldött táviratot a fenti szöveggel. A pápa arra kérte az érseket, hogy tolmácsolja részvétét az áldozatok hozzátartozóinak 

Válságstáb ülésezik Berlinben és Párizsban

A londoni terrortámadások után Franciaországban és Németországban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Bár a francia és német hatóságokhoz nem érkezett fenyegetés, a német biztonsági szervek képviselőit Berlinbe rendelték egy délutáni válságtanácskozásra. Dominique de Villepin, francia miniszterelnök szintén krízistanácskozást hívott össze.

A német és francia hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak Londonnal, a hivatalos szervektől minden aktuális információt megkapnak.

„Ez egész Európa számára tragédia” – mondta Villepin. Franciaország kész arra, hogy bármilyen segítséget megadjon a brit nemzetnek. Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter precíz és különleges biztonsági óvintézkedéseket rendelt el.

A nagysebességű, London és Párizs között közlekedő Eurostar vonatokat a rendőrség a legszigorúbban ellenőrzi. Minden utast alaposan kontrollálnak.

A berlini közlekedési társaság is biztonsági intézkedéseket vezetett be a londoni eseményekre reagálva. A metró- és gyorsvasútállomásokon a rendőrség segítségével mindent szigorúan ellenőriznek, minden csomagon rajta tartják a szemüket. De a buszokat, villamosokat is átvizsgálják.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik