Külföld

Provokáció a román melegfelvonuláson

admin
admin

2005. 05. 30. 08:28

A megerősített rendőri védelemnek köszönhetően komolyabb incidensek nélkül tartották meg Bukarestben az ország történetének első melegfelvonulását.

A mintegy félezer felvonuló szombati parádéját a járókelők gúnyos megjegyzései és a szélsőséges csoportok provokációi kísérték. A rendőrség megakadályozta, hogy az úgynevezett Új Jobboldal tagjai rátámadjanak a felvonulókra. A nacionalista-ortodox aktivisták szentképeket és melegellenes jelszavakat a magasba emelve kísérték a menetet, és a tettlegességtől sem riadtak vissza. Az ellentüntetők közül tizet előállítottak, mert át akarták törni a rendőrkordont.

Ortodox vallási aktivisták himnuszokat énekeltek a menet mellett és azt hirdették transzparensükön, hogy “homoszexuálisoktól mentes, tiszta világot” akarnak.

A Konzervatív Párt felhívására mintegy százötvenen vettek részt egy ellenfelvonuláson, amelyet “az erkölcsök és a család védelmében” tartottak ugyanaznap.

A bukaresti önkormányzat eredetileg nem akarta engedélyezni a melegfelvonulást, csak Traian Basescu elnök és Monica Macovei igazságügyi miniszter heves tiltakozása nyomán adta megaz engedélyt a “történelmi” eseményre.

Basescu azt mondta, hogy a felvonulás betiltása “húsz évvel vetné vissza az országot”. Romániában csak 2001-ben, az Európai Unió nyomására törölték a homoszexualitást a börtönnel büntetett bűncselekmények listájáról.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.