Nagyvilág

Átcsoportosítják az amerikai haderőt

13 503 katona kivonását tervezi Németországból és Dél-Koreából Washington a közel 150 egyesült államokbeli katonai létesítmény bezárása kapcsán elhatározott tervek keretében.

A csapatok hazavezénylése része a Bush-kormányzat tervének, amelynek keretében átalakítják a külföldön állomásozó egységeket, és többek között kivonnak két hadosztályt a hidegháború éveiben Németországban létesített támaszpontokról, miközben növelik az amerikai jelenlétet Lengyelországban, Romániában és Üzbegisztánban – közölték a Pentagonban. Az amerikai védelmi tárca által közölt adatok nem tartalmaznak részleteket arra vonatkozólag, hogy hány katonát vonnak ki Németországra, Dél-Koreára lebontva, ahol az Egyesült Államoknak jelentős a katonai jelenléte.

George Bush amerikai elnök, amikor tavaly ismertette ez irányú terveit, közölte, hogy mintegy 70 ezer katonát és 100 ezer családtagot illetve polgári alkalmazottat vezényelnek vissza egy évtizeden belül az Egyesült Államokba. Jelenleg kétszázezer amerikai katona állomásozik külföldön, többségük Európában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik