Nagyvilág

Nemzetközi demokrácia intézet Budapesten

Bár Lengyelország elhappolta előlünk az európai határőrizeti központot, Magyarország is fontos intézménynek fog otthont adni. A Demokratikus Átalakulásért Intézet a demokrácia építésében fog segíteni az ezen munkálkodó országoknak.

A magyar külügyminiszter április végén jelentette be, hogy a kormány nemzetközi támogatással intézetet hoz létre a demokratikus átalakulás segítésére. A hivatalos nevén Demokratikus Átalakulásért Intézet fő feladata a politikai és a gazdasági rendszert átalakító közép- és kelet-európai országok tapasztalatainak összegyűjtése, elemzése, és annak vizsgálata lesz, hogy ezek miként hasznosíthatók a világ különböző részein azokban az államokban, amelyek még a demokratikus átalakulás előtt állnak, vagy éppen a folyamat nehézségeivel szembesülnek.

Magyar hozzájárulás

Az intézet a XII. kerületben, a Svájci út 10. szám alatt kap majd helyet. Az ingatlan egyébként a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében áll. Az intézet létrejöttéhez a magyar kormány 350 ezer dollárt (körülbelül 70 millió forint) és egy 150 négyzetméteres ingatlan térítésmentes használatát biztosítja.

A tervek szerint a nyár végén felálló intézetet egy, a magyar kormány által felállított közalapítvány – Demokratikus Átalakulásért Közalapítvány – fogja működtetni különböző kormányok, és nemzetközi nem-kormányzati szervezetek támogatásával. A közalapítványt irányító kuratórium tagjai a tervek szerint magyar politikusok lennének. A kezdeményezők reményei szerint ebben a kérdésben létrejön majd a négy parlamenti párt egyetértése, hiszen az intézet nemzetközi támogatással történő felállítása a demokratikus átalakulásban elért magyar eredmények elismerését jelentheti.

A FigyelőNet által megkérdezett külügyminisztériumi források elmondták: az intézet szakmai munkáját egy nemzetközi tanácsadó testület is segítené, amelynek tagságára már visszavonult elismert külföldi politikusokat, illetve szakembereket kérnének fel. Az intézet igazgatóját a kuratórium választja majd meg.


Egykori magyar EBESZ nagykövet lehet az igazgató


A poszt betöltésére eddig Gyarmati István volt EBESZ-nagykövet neve merült fel. A nemzetközi körökben is elismert biztonságpolitikai szakértő a kezdetektől fogva részt vesz az intézet létrehozásában. Az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Alapítvány elnöki tisztét betöltő Gyarmati a Magyar Hírlapban május elején megjelent írásában úgy fogalmaz: egy a kormányokkal szoros kapcsolatot ápoló, de azoktól független intézmény számos területen lehet sikeresebb, mint a kormányok vagy a tisztán nem-kormányzati szervezetek önmagukban. „Az intézmény megfelelő hazai és nemzetközi támogatás esetén Magyarország sikersztorija lehet” – véli Gyarmati.

A világ demokratikus országai támogatják az ötletet


 Az intézet létrehozásának ötletét tavaly júliusban vetette fel Kovács László volt külügyminiszter amerikai kollégája budapesti látogatása során. Colin Powell pedig kedvezően fogadta a tervet. Az Országgyűlés elnökének tavaly szeptemberi washingtoni tárgyalásain a Kongresszus vezetői is kifejezték támogatásukat. Szili Katalin ekkor külön kiemelte: a központ létrehozása segítheti Magyarországot a stabilizációs szerep betöltésére a térségben, illetve abban, hogy a demokratikus átalakulás útján lévő nyugat-balkáni országok hasznosíthassák az átmenet során szerzett magyar tapasztalatokat.

Somogyi Ferenc külügyminiszter a Demokráciák Közössége elnevezésű fórum Chilében megrendezett miniszteri konferenciáján jelentette be az intézet létrehozására vonatkozó budapesti döntést, még áprilisban. A bejelentés itt kedvező fogadtatást: többek között az amerikai és a spanyol külügyminiszter biztosította támogatásáról a tervet, és hasonlóan fogalmazott a konferencia zárónyilatkozata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik