Közélet

Hiába pampog az EU, se a civil-, se a CEU-törvényt nem módosítaná a kormány

Lázár János a 100. Kormányinfón beszélt erről, na meg menekültekről, Simicskáról, Soros-tervről, Botkáról, Vietnamról. De persze az is szóba került, lesz-e még száz Kormányinfó, vagy Lázár távozik-e a kabinetből jövőre.

Jézuzom!

Így reagált (kissé rekedtesen, tán meghűlve) Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, ez a 100. Kormányinfó. Aztán felkonferálta, hogy valamiért egy debreceni diák is ül az újságírók között. Az újságíróknak pedig megköszönte a türelmet 2015. márciusa óta, “a türelmük óriási volt”. Kollégái számoltak, 200 órát töltöttek együtt eddig, 9980 kérdést tettek fel.

A rekorder a 444, ami egy alkalommal 52 kérdést tett fel.

Szerelmi vallomás Lázár Jánoshoz
Perceken belül századszorra láthatom őt, hiszen jubileumi adásához ért a Kormányinfó. Ő az a kormánytag, aki hiányozna, ha nem lenne.

No de mit tett a kormány egy hét alatt?

  • Orbán Viktor Erdélyben járt. Minden magyarnak együtt kell működnie. A kormány nyitott a másokkal való együttműködésre, mondott ellent Lázár az utóbbi hét év kormánypolitikájának. A visegrádi négyekkel példálódzik. Elfogadtak egy 21 milliárdos óvoda- és bőlcsödefejlesztési programot, aminek a határon túli magyarok a kedvezményezettjei. 12 ezer új férőhelyet akarnak teremteni, 1600 intézményt érint a támogatás. A cél, hogy akár a szerbek, románok, szlovákok is magyar intézményekbe járassák gyerekeiket.
  • Együttműködési megállapodást kötött a református egyház és az állam.
  • Lesz egy V4-es tárgyalás, egy munkavacsora Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság vezetőjével. Kvótázás és brüsszelezés következik.
  • Megkezdődött a nemzeti konzultáció kérdőíveinek kiküldése. Szerinte a kormány nem úgy képzeli a kormányzást, hogy megnyerik a választást, és “négy év múlva találkozunk”, hanem azt szeretnék, ha a választók akarata érvényesülne a kormányzati munkában. Azt nem említi, hogy rendkívül lebutított, egyirányú kérdéseket tesznek fel, a népszavazásokat pedig megakadályozzák, hacsak azok nem a kormány érdekeit szolgálják.
  • Aki Magyarországon tartózkodik jogosan, számíthat arra, hogy a magyar állam ellátást biztosít számára, a menekülteknek is. Ezért azok a szervezetek, akik egy kistelepülés panzióját választották üdültetésre, nem az államhoz fordultak, azok hibát követtek el. A meg nem nevezett szervezet (a Migration Aid) nem felelősségteljes szerinte. Később visszatért Lázár, szerinte a kormányfő nem arra gondolt, amikor megvédte az őcsényieket, hogy bűncselekményt kövessenek el.
  • Hatalmas a gazdasági dübörgés, mondta hosszasan Lázár. Hogy lesz-e idén a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalvány, mint tavaly, az a gazdaság teljesítményén múlik. Novemberben nyugdíjemelés és -prémium is jöhet. Később kiderült, a három juttatásból csak az Erzsébet nem biztos.
  • Azt fényezi, mennyit könnyített a kormány a közműbekötéseken, ami a bürokráciacsökkentés része.
  • Lesz Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, egyre több bevételt akarnak ebből a szegmensből, erre 600-800 milliárd forintot áldoznának. Megéri, nagy tartalékok vannak a szektorban. A napokban jelenik meg az első pályázati felhívás, ami kis panziók részére teszik lehetővé a fejlesztést.
  • Innovációs központot kap a Debreceni Egyetem, építészeti múzeumot épít a Művészeti Akadémia, a háziorvosi praxis támogatását emelik, az adóhivatal látja el mostantól az állam követeléseinek végrehajtását.
  • Arról a tízezer emberről is szó van, akik bürokraták, az államigazgatásban dolgoznak, sokat is egyes érdekvédők szerint. Lázár szerint az adófizetők elvárása, hogy az ügyeik megoldódjanak, ha kell, nem nyolc órában. Lázár eleve nem tűri, ha egy köztisztviselő hazamegy délután 2-kor. Azt nem tartja reálisnak, hogy családbarát legyen a bürokrácia bármely állása.

Következzenek a fontosabb kérdések!

  • Paks 2. mellett nagy szeletet akarnak majd az energiatermelésből a napenergiának juttatni. Napelemgyártási kapacitást is létesíteni akarnak. A csornai beruházást vizsgálják.
  • Nincs kötelezettségszegési eljárás a Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban.
  • Az Erzsébet-programról van szó, miért Mészáros Lőrinc és Pintér Sándor jelenlegi vagy volt cégei kaptak százmilliókat (a 444 kért adatot erről). Természetesen Lázár szerint szerződésnek és jogszabálynak megfelelően jártak el a cégek. Az állam pedig a legjobb ajánlattevővel köt szerződést, nem azt nézik, kié a cég.
  • Nemzetközi segélyprogramokban vesz részt az állam – magyarázta Lázár, miért épít az állam 19 milliárd forintért Vietnamban onkológiai klinikát. Szerinte a kelet-ázsiai országok megsegítését szolgáló programok ezek. Azt is említette, ha segít a kormány azért, ha nem segít, akkor azért bántják. Innentől arról beszél, megérti, hogy a fekvőbeteg és sztk-ellátással is olykor elégedetlenek az emberek, de “folyamatosan invesztálunk az egészségügybe”. A magyar egészségügy szerinte nehezen tud lépést tartani a világ technikai fejlődésével. A kormány “radikálisan” szeretné növelni a megelőzésre szánt összegeket.
  • Szóba került a Mol tervezett és vitatott felhőkarcolója. Lázár szerint a beruházó szerencséje, hogy önkormányzati hatáskör az építési engedély kiadása, így a kormánynak nincs jogi eszköze a beavatkozásra. Lázár szerint a magyar gazdaság egyik legfontosabb szereplője a Mol, arról nem tud dönteni, kell-e a cégnek új székház. Szerinte “a Bazilikánál nagyobb épület építésére nincs szükség“. Felidézi, hogy most Rómában zajlik egy hasonló vita. Az a véleménye, hogy ne olyan épületet hozzanak létre, ami nem okoz tájsebet. Lázár mindenesetre levelet írt a témában Tarlós István főpolgármesternek.
  • 4 millió háztartás gázzal működik, most pedig az orosz gáz az olcsó, ez a realitás, ez hozható el üzembiztosan, ezért kell hosszútávú szerződés a Gazprommal. Az elemzők szerint így nem olcsóbb az orosz gáz, de Lázár ezzel nem ért egyet.
  • Szóba került a civiltörvény és CEU-törvény is, főleg az uniós bírálatok miatt. A miniszter szerint nem akarnak módosítani, amúgy kettős mérce van a civilek esetén. A CEU esetén válaszol a kormány a kötelezettségszegési eljárásra, törvényt itt sem akarnak módosítani. Az egyetemről szakértői egyeztetések vannak, a kormány vizsgálja, a CEU új amerikai megállapodása helyi oktatásról megfelel-e. 
  • Beszél a Czeglédy-ügyről is, ami az MSZP és a DK szimpla bűnügye szerinte. Kiváló alkalom a kérdés, hogy oltogassa a két balos pártot, majd rátér: a kárt szenvedett diákok megkeresték az államot, hogy kompenzálja a káraikat. A kormány segíteni akar majd a diákoknak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter feladata lesz ez.
  • Lázár “százados lett” egy kérdés szerint, ami arra fut ki, lesz-e még 100 Kormányinfó. A lényeg, hogy marad-e Lázár a következő ciklusban? Mindenkinek van mindig tanulnivalója, de túlhabosított a történet, politikai üresjárat van (mondja a kampány közepén), ezért kapták fel a mondandóját. A Kormányinfó sorsa majd elválik. “A Fideszben feladatot osztanak, nem pozíciót” – mondja. Szerinte a párt vaskos politikai erő, egy miniszterelnök-jelölttel és nagy tagsággal. A másik oldalon sok jelölt és minimális tagság van. “Hogy mi van a fejemben, azt megtartom magamnak” – mondta Lázár válaszul a miniszterelnöki ambícióit taglaló pletykákról. Később azt mondta, ő csak őszintén akarta a médiának válaszolni a jövőjét firtató kérdésekre.
  • Botka László bukásáról azt mondta, szomorú, hogy idejutott a baloldal, pedig szüksége lenne az országnak a szociáldemokrata hagyományoknak. Szerinte “Botka le, Gyurcsány fel”, utóbbi visszafoglalja majd az MSZP. De ezt fideszesként, nem kormánypolitikusként mondja. “Olyan ez, mintha a magyar politika egy operettre hasonlítana” – ezt már Simicska Lajos veszprémi firkálós akciójára mondta. Még az Együtt plakáttépkedéseiről is kérdezik, de Lázár kijelentette, a Kormányinfón nem akar kampányról beszélni. De azért beszél, szerinte az ellenzék nem méltó az ország vezetésére. A Fidesz célja szerinte az, hogy lenyugodjon az ország vérnyomása (!!!). Simicskára visszatérve azt mondta, “akinek vagyona van, az segítsen” az országon, ne mások ellen használja fel.
  • Decemberig nem lesz előrelépés a lex Heineken ügyében, szóval rejtély, mikorra kerülhet le a vörös csillag a sörről és a hasonló termékekről. Az Európai Bizottság ugye korrekciókat javasolt, de nagyrészt elfogadná a magyar törvényt.
  • “Kellő elővigyázatossággal éli az életét” – mondta Navracsics Tibor uniós biztosról, aki szerint kampány van Magyarországon, csak ez a lényege a konzultációnak. Tehát Navracsics nem Soros György embere. Lázár nem gondolja, hogy politikai hasznot hoz a Fidesznek a konzultáció.
  • Lázár beismeri, hogy vannak olyan értelmiségi barátai, akik kételkednek benne, hogy jövőre a Fideszre szavaznak. Tennék ezt azért, mert követett el hibákat a kormány.
  • Szombathely és Kőszeg között támogatja a kormány a négysávúsítást. 2020-ig kell a beruházást előkészíteni. Kőszegen társadalomtudományi kutatóközpont és egyetemi campus is létesül, ez a Kőszeg-program része. Négysávos lesz a Szombathely-Körmend, Körmend-Rábafüzes, Vasvár-Zalaegerszeg út is. Sopron is csatlakozni fog az M1-eshez majd. A zalaegerszegi tesztpálya is szóba került, de érdekesebb, hogy a Miniszterelnökség feje arról beszél, készül már a kormány rá, hogy teljesen megváltozik majd az autóipar, e-autók, önvezető autók jönnek.
  • “Amit elvittek, azt soha nem adják vissza” – mondta arra Lázár, hogy az oroszoknál törvény van arról, hogy a háborúban elhurcolt javakat nem szolgáltathatják vissza. “Ez ott kőbe van vésve”, hiába folytatnak pl. magánszemélyek pereket.
  • Az Európai Ügyészséghez nem csatlakozott Magyarország, Lázár szerint azért, mert nem akarunk több hatáskört átadni az EU-nak. Hozzátette, annál több ellenőrzést az uniós pénzek elköltésével kapcsolatban nem kaphatunk már, mint amennyit kaptunk.
  • A végén sokat beszélt egy kérdésre arról, jó műfaj-e a 100 adást megélt Kormányinfó. A fő gond, hogy a kormánytagok nehezen adnak az ellenzéki sajtónak interjút. Lázár szerint nagyon nagy indulatok vannak Magyarországon, részben a sajtó és a kormány között is. Sok kormánytag azért nem nyilatkozik, mert sokszor unfair helyzetbe hozták. “A politikának szüksége van a sajtónak” – tette hozzá.

Lázárt amúgy arról is kérdezték, mi volt a legemlékezetesebb pillanata az elmúlt 99 és fél Kormányinfón. A válasz:

Minden pillanatát élveztem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik