Belföld

Rejtélyes hangfelvétel került elő a Kormányinfón

Alig pár percet kellett várni az első sorosozásra a 99. Kormányinfón! Volt még simicskázás, jobbikozás, gyurcsányozás.

Kormányinfó van, a 99. Tartja Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Íme a fontosabb dolgok, amikről beszél, beszélt:

  • “Kormányként és kormánypártként is gratulálunk a CDU-nak és a CSU-nak” – mondta Lázár. Miért? Mert nyertek a német választásokon. Ez jó. Miért? Mert a kereszténydemokrata értékek fognak érvényesülni.
  • A magyar kormány szerint a kvótarendszer megbukott, mert 98 ezer helyett 29 ezret fogadtak be az országok. Ez válasz az Európai Bizottság javaslatára is, ami önkéntesen 50 ezer főt fogadott be. A közös migrációs intézményrendszernek a kormány szerint nincs jövője. A határokat meg védeni kell.
  • Soros Györgyről kérdezik majd a választópolgárokat a konzultációban. Ezen a ponton sorolja a miniszter a Soros által százszor visszavont korábbi ötleteit, pl. az évi egymillió befogadandó menekültet, a határzárak lebontását stb.
  • Felgyorsítja a kormány a vállalkozásoknak a közműcsatlakozásokat, legalábbis a bürokratikus részt.
  • 2017-ben végre elkezd foglalkozni a kormány a digitalizációval, részben mert a németeknél már aggódnak, hogy negyedmillió állás elvész. De a lakosság is kap nagyobb sávszélességű netet jövőre (4 millió háztartás). 220 milliárd forintos e fejlesztéscsomag. A kormányzati szolgáltatások zöme is elérhető lesz online, az iskolák és tanárok is webre lépnek, jobb lesz a netellátottságuk. Gyermekvédelmi program is lesz.
  • Fejlesztik a regionális reptereket, Sopront újjáépítik, a borsodi jégkárt szenvedett egyházi épületeket is, Budapesten, a Benczúr utcában ingatlant kapnak a baptisták, a fővárosi Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri központ lesz, új határátkelők létesülnek.
  • Négy védőoltásról kérdezte meg Lázár az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Érdemes lenne a bárányhimlő ellenit kötelezően bevezetni. A B-típusú agyhártyagyulladás elleni vakcina is ingyenes lehet (most a C az). Csecsemők esetében a rotavírus, serdülőknél a hepatitis A esetén lehet ingyenes az oltás.

És akkor a kérdések órája:

  • A magyar kormány helyt áll a kórházi adósságok esetén. Át is világítják őket.
  • Paks 2.: 2026-ra elkészülnek annak ellenére, hogy az Európai Bizottság akadékoskodott, csúszott a projekt.
  • Nem ért egyet Vona Gáborral, aki diktatúrát kiált a Jobbik plakátjainak leszedése miatt. Lázár felügyeli az eljáró kormányhivatalokat, amik szerinte csak betartatják a jogot csupán. Törvényesen jártak el ezúttal is, jöhet a bíróság akár. Mindenkinek be kell tartani a törvényeket, “jóhiszemű joggyakorlásra van szükség” – mondja. Be kellett volna jelenteni, hogy változott a plakáthely tulajdonosa, a kormányhivatal nem tudta, hogy ez változott-e. Ezért leszedte. Lázár sunnyogásszagot érez. Később ismét felmerült a kérdés, Lázár szerint nem módosítják a városképvédelmi törvényt, mert Simicska Lajos cége plakáthelyeket adott át a Jobbiknak. Lázár ezzel nem foglalkozik, ő csak betartatná a törvényeket. Aztán mégis foglalkozik: “itt sunnyogás van” – mondja, majd megismétli a fentieket.
  • Lázár támogatja a jegybank kezdeményezését, hogy az állami cégek menjenek a tőzsdére. Ez jót tenne a cégek profitabilitásának és a kisbefektetőknek is.
  • Jött kritika: a nemzeti konzultációban egyetlen kérdés szerepel hétszer a kérdező szerint, hét kijelentés alatt. Nagy kanyarokkal odáig jut Lázár, hogy Soros kijelentéseiből valahogy politika lesz Brüsszelben. Nem mondja ki, de utal rá: Soros dróton rángatja az Uniót! A baloldal azt mondja, nincs Soros-terv, márpedig látszik, hogy van. Végül technikai anomáliának nevezte a kérdések ismétlését. Még később Lázár mondott még keményebbet: beletette volna a konzultációba, miért ér többet Soros szava, mert gazdag ember?! Természetesen még egyszer előkerült a konzultáció: Lázárnak meg kellett védenie, hogy minden kérdés, kijelentés alá van támasztva hivatkozásokkal is a konzultáció oldalán. Soros György márpedig mindent kimondott, ami benne van. Itt lenne az alkalom, hogy maga Soros is tájékoztassa a lakosságot, valójában mit is akar.
  • Minek kell zongora az iskolákba? Mert Kodály országában élünk, ez nem kérdés.
  • Budai Vár: a Szentháromság téri levéltári épületbe költözne Varga Mihály minisztériuma. Az iratokat megmentik, raktárbázist hoz létre a kormány ezeknek. A Bécsi kapu téri levéltári épület megmarad.
  • “Szégyenteljesnek” tartja Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, hogy a határon túli, magyar állampolgárságú magyarok szavazati jogát vegyék el, mert nem itt adóznak, élnek. Lázár szerint Gyurcsány így képviselőnek sem alkalmas. Ha már választások: nemzetközileg bevett szabály, hogy akinek az országban van az állandó lakóhelye, az ne szavazhasson külföldön levélben. A választójogi törvényt meg már nem lenne fair átszabni a választások előtt fél évvel.
  • Drágult a tramtrain: Fónagy János államtitkár szerint 60 milliárd forint lesz a Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamos-vasút kombó. De nem villamosítják a pályát végig. Lázár szerint 3 projekt van egymástól függetlenül, felújítás, járműbeszerzés, Szabadka felé tuningolás. A projekt az egész térséget érinti, nem csak a két csongrádi várost. Maga a tramtrain esetén 9 milliárd lesz a villamospálya kiépítése Vásárhelyen, 17 milliárdért vesznek kocsikat, a maradék (ami még lutri, mennyi) pedig a vasúti felújítás lesz.
  • Vizsgálatot rendelt el a hajdúhadházi játszótér ügyében, ahol nem mindenki játszhat szabadon, ingyen, pedig támogatásból indult.
  • Kérdést és hangfelvételt szegeztek Kovács Zoltán kormányszóvivőhöz, amiben azt mondta állítólag egy Fidelitas-táborban, ahol a felvétel szerint arról beszél, részt vett egy olyan prezentáción, ahol bemutattak egy berendezést. Ez ÁTALAKÍTJA A HANGOT, így mások szájába lehet adni olyan mondatokat, amit nem is mondott. Kovács összeesküvés-elméletnek nevezte ezt. Mindenképp ez volt a Kormányinfó legszürreálisabb része, tegyük hozzá.
  • Őcsény: Lázár szerint a panziósnak lakossági gyűlést kellett volna összehívni, mielőtt menekülteket üdültet a házában. Ezzel a kerék kiszúrása is elkerülhető lett volna. “Szerintem eleve ilyen a magyar társadalom” – felelt arra, hogy a kormányzati kommunikáció felelős lehet-e a gyűlöletért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik