Közélet

Biciklis versenyre költik a szociális dolgozóktól elvont pénzt

A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődésének biztosítása érdekében vontak el 90 millió forintnál is többet a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből, derült az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából, amit a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére adtak.

A lap írta meg először azt is, hogy a fenti összeget a 2016. évi költségvetés maradványából csoportosítják át a versenysport támogatására, de akkor még nem lehetett tudni, pontosan milyen formában támogatják majd ebből a pénzből a versenysportot.

Az Emmi későbbi válasza szerint a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, és a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást az ágazatoktól. De a 90 millió átcsoportosításáról nem szóltak, így Szél Bernadett LMP-társelnök írásban fordult Balog Zoltán emberminiszterhez.

Rétvári Bence államtitkár válaszolt, de azt nem árulta el, milyen szempontok vezérelték a kormányt, mikor elvette a pénzt a rendkívül forráshiányos ágazatoktól.

A Nemzet végül közérdekű adatigénylést nyújtott be, így derült ki, hogy egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot (illetve ezenfelül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez) kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Az átcsoportosítással ennek tettek eleget.

A verseny védnökei között ott van Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Szabó Tünde sportállamtitkár, valamint Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos.

A cikk megjelenése után megjelent az Emmi közleménye is az ügyben.

Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy az átcsoportosítás semmilyen pénzelvonást nem jelent a szociális területtől, avagy a szociális dolgozóktól, sőt a kormány 9 milliárdos többletforrást biztosít a szociális ágazat dolgozóinak bérrendezésére. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem történt elvonás a szociális terület költségvetéséből, csupán az EMMI költségvetésén belül történt 90 millió forintos átcsoportosítás. A kormány a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítja a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez. A kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat és ehhez a szükséges költségvetési forrásokat biztosította és biztosítani fogja a jövőben is. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. Összességében a 2013-as 140 ezer forintról 2018-ra 230 ezer forintra nő majd az átlagbér az ágazatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik