Közélet

500 millió forintot kellett fizetnie a magyar államnak a túlzsúfolt börtönök miatt

Napokon belül eldől, kik építik az ország új börtöneit, de a 4500 új férőhely nem megoldás a zsúfoltság csökkentésére, írja a Népszava.

Az biztos, hogy kell építeni, a magyar börtönök elképesztő zsúfoltak, egész Európában csak Macedóniában rosszabb a helyzet. Még az Egyesült Államokban, Oroszországban vagy Fehéroroszországban is nagyobb teret biztosítanak a raboknak, mint nálunk. Nálunk 2016-ban 13 474 férőhelyen élt majdnem 18 ezer ember.

Ennek oka, hogy a kormány 2010-ben egy olyan törvényt hozott, ami nem kötelezi a börtönöket arra, hogy a cellákban 6 köbméter légtér és 3 négyzetméter mozgástér jusson egy embernek, erre csak “törekedni kell”.

A fogvatartás körülményei miatt magyar rabok eddig több ezer keresetet nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amely többször is felszólította Magyarországot, hogy találjon megoldást a zsúfoltság enyhítésére. Strasbourg 101 esetben marasztalta el a magyar kormányt, eddig közel 500 millió forint kártérítést fizettünk ki a túlzsúfolt börtönök miatt, írja a lap.

Az utóbbi időben sokat nőtt a fogvatartottak száma is, a szakértők szerint ennek oka, hogy a “három csapás” kötelező minimumbüntetést ír elő, ráadásul az is növeli a létszámot, hogy a szabálysértési bírság is beválható leültetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik