Közélet

Csinálhat bármit a Fidesz a menekültekkel, az egészségügy a legnagyobb bajunk

Csinálhat bármit a Fidesz a menekültekkel, az egészségügy a legnagyobb bajunk

Ha megkérdezik az embereket, melyek a legnagyobb problémák az országban, a legtöbben (46 százaléknyian) az egészségügyet és a szociális biztonságot említik, majd messze lemaradva a bevándorlás és a munkanélküliség következik. Ha viszont arra kérdeznek rá, hogy személyesen milyen problémákkal néznek szembe, már más a helyzet, a legtöbben (32 százalék) a megélhetés költségeit említik, a menekültkérdés sehol sincs. A Republikon Intézet a 24.hu számára készített közvélemény-kutatást Magyarország legnagyobb problémáiról.

Mások problémája

Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?

Először ezt a kérdést tette fel a 24.hu megbízásából a Republikon Intézet.

  • A megkérdezettek jelentős hányada, 46 százalék első helyre az egészségügyet és a szociális biztonságot rakta,
  • 24 százalékuk a bevándorlást,
  • 20 százalékuk a munkanélküliséget,
  • 18 százalékuk a gazdasági helyzetet,
  • 15 a nyugdíjakat, 13 az áremelkedést és az inflációt, 10 az oktatási rendszert.

Szerepelt még a listán a bűnözés (9 százalék), a terrorizmus (6 százalék), az adózás, az államadósság, a környezetvédelmi-, éghajlati- és energiaügyek (5-5 százalék) és a lakásügy (4 százalék).

24.hu

Az én problémám

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy:

Mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel Ön pillanatnyilag szembenéz?

Ebben az esetben már teljesen más a helyzet:

  • a megkérdezettek 32 százaléka szerint az áremelkedés, az infláció, vagyis a megélhetés költségei jelentik a legnagyobb problémát ma,
  • ezt követi 29 százalékkal az egészségügy és a szociális biztonság,
  • 24 százalékkal a saját háztartás anyagi helyzete,
  • 22 százalék a nyugdíjakat említette,
  • 12-12 százalék pedig a munka- és életfeltételeket.

A munkanélküliség a személyes problémák esetén visszaszorult, 8 százalékot kapott, az ország gazdasági helyzete 7-et, az oktatási rendszer 6-ot, az adózás és a bevándorlás mindössze 5-öt.

Ebből az látszik, hogy az emberek társadalmi szinten jelentős problémának tartják a migrációt – személyes életükben azonban nemigen találkoznak vele, nem okoz gondot számukra.

24.hu

Fideszes, balos, jobbikos problémák

A kutatásban pártpreferencia szerinti (Fidesz, baloldali-liberális, Jobbik) bontás is készült.

Amíg a Fidesz-szavazók azt gondolják, hogy az öt legnagyobb probléma az országban az egészségügy (39 százalék), a bevándorlás (31), a munkanélküliség (22), a gazdasági helyzet (16) és a nyugdíjak (15), addig teljesen más a kép, ha személyes problémáikról kérdezik őket. Első helyen továbbra is az egészségügy áll (28), második az áremelkedés és az infláció, tehát a megélhetés költségei (26), harmadik a nyugdíjak és saját háztartás anyagi helyzete (22-22). A bevándorlás személyes problémaérzékelése mindössze 6 százalékot kapott.

A baloldali és liberális szavazók szerint a problémák sorrendje: egészségügy (kiemelkedően magas, 59 százalék), a nyugdíjak, a munkanélküliség (19-19), a gazdasági helyzet (18) és az oktatási rendszer (16). A személyes problémák között első helyen az áremelkedést, az inflációt, azaz a megélhetés költségeit említették (35 százalék), második az egészségügy (31), aztán a saját háztartás anyagi helyzete (30) és a nyugdíjak (28) következnek. Körükben a bevándorlás mindössze 4 százalékot kapott.

A Jobbik szavazói szerint is az egészségügy a legnagyobb probléma az országban (53 százalék), ezt követi a bevándorlás (24), a gazdasági helyzet (23) és a munkanélküliség (21). A nyugdíjak és a bűnözés 11-11 százalékot kapott, az áremelkedés és az infláció 13-at.

A Jobbik-szavazók személyes problémája árnyaltabb. Az ő legnagyobb problémájuk is az áremelkedés és az infláció, a személyes megélhetés (38 százalék) – érdekesség, hogy csak a kormánypárti szavazók körében nem ez a legjelentősebb probléma, ott az egészségügy vezet –, második a saját háztartás anyagi helyzete (28), ezt követi csak az egészségügy (25), majd a munkafeltételek (17), a nyugdíjak (16) és az életfeltételek (13). A Jobbik szavazóinak körében is csekély a bevándorlást problémaként látók köre, 4 százalék.

Összehasonlításképp kiválasztottunk öt olyan témakört, amelyeknél be lehet mutatni, mennyire másként érzékelik az egyes pártok szavazói azt, hogy mik az országos problémák és mik azok, amik őket foglalkoztatják:

24.hu
24.hu
24.hu
24.hu
24.hu

*

Tovább erősödött a Fidesz, bajban az MSZP
Orbán Viktort 38, Botka Lászlót 16 százalék választaná miniszterelnöknek.

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve.
Kiemelt kép és diagramok: Besenyei Violetta, 24.hu

Olvasói sztorik