Közélet

Tovább erősödött a Fidesz, bajban az MSZP

Június után tovább csökkent az MSZP támogatottsága, a Fidesz pedig ismét növelte szavazóinak számát – olvasható ki a a Republikon Intézet júliusi közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közöl elsőként. A felmérés alapján a teljes népesség 38 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, míg az immáron saját pártjának egy részével is hadban álló Botka Lászlót csak 16 százalék.
Kapcsolódó cikkek

A teljes népességben és a pártválasztók között is növelte támogatottságát a Fidesz 3, illetve 2 százalékponttal – derül ki a Republikon Intézet júliusi felméréséből.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt mára kiheverte az elmúlt hónapok botrányait, és népszerűsége újra elérte a februári – vagyis a CEU- és a civiltörvény körüli tiltakozásokat megelőző – szintet.

Azaz újra elmondható, hogy a pártválasztók több mint fele (51 százaléka) a Fideszre voksolna egy most vasárnapi választáson, az összes megkérdezett közül pedig 30 százalék.

Valamelyest – egy százalékpontot a teljes népességben és a pártválasztók között is – erősödött a Jobbik, míg az

előző hónap után tovább csökkent az MSZP támogatottsága.

A szocialista párt a teljes népességben már csak 8, a pártválasztók között 15 százalékon áll, ez egy, illetve két százalékponttal kevesebb, mint júniusban.

Vagyis úgy fest, hogy Botka László továbbra sem segít pártján, az MSZP ma – a tavaszi erősödés után – ugyanúgy áll a pártválasztók között, mint februárban. Mindez azt is jelenti, hogy ismét a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ez legutóbb januárban, Botka miniszterelnök-jelöltsége előtt volt így. A Jobbik a teljes népességben 10, a pártválasztók között 18 százalékot mondhat magáénak.

A kisebb pártok támogatottságában nem történt érdemi változás: a Momentum erősödni ugyan nem tudott az előző hónaphoz képest, de stabilizálta helyzetét, és továbbra is megelőzi a baloldali-liberális oldal kis pártjait: az Együttet, a Párbeszédet, a Liberálisokat, és nem sokkal marad el a pártválasztók között 4-4 százalékon álló Demokratikus Koalíció és LMP mögött.

A Republikon Intézet ezúttal a miniszterelnök-jelöltek népszerűségét is felmérte. Az intézet a legvalószínűbb forgatókönyveket tesztelte a legegyszerűbb módon: arra kérte a válaszadókat, hogy három jelölt közül mondják meg, kire szavaznának, ha közvetlenül választanánk kormányfőt.

Orbán Viktor és Vona Gábor mellett az egyik forgatókönyv Botkára, a másik a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjére, Karácsony Gergelyre kérdezett rá. Az intézet megjegyzi: a két baloldali jelölt erejét nem az egymással való szembeállítással lehet a legjobban mérni, hanem így.

Mindkét verzióban magabiztosan (38 százalékkal) vezet Orbán, míg Vona voltaképpen ugyanúgy áll, mint Botka és Karácsony, azaz nem sikerült az egyedüli kihívó pozícióját elfoglalnia. Ugyanakkor az MSZP és a Párbeszéd jelöltje között nincs érdemi különbség: Botkát 16, Karácsonyt 14 százalék választaná.

A pártpreferenciák szerinti bontásból az látszik, hogy egyikük sem tudott a baloldali táboron belül megkérdőjelezhetetlen jelöltté válni. Míg a Fidesz-kormányt akarók 97 százaléka Orbánt, a Jobbik győzelmében reménykedők 88 százaléka Vonát választaná miniszterelnökké, Botka a baloldali-liberális választók közül csak 60, Karácsony pedig 48 százalék támogatását mondhatja magáénak. (Az persze érhető, ha például a DK, illetve az LMP szavazói kevésbé lelkesednek más pártok jelöltjeiért.) Ugyanakkor Karácsony valamivel népszerűbb Botkánál a bizonytalanok között (2, illetve 5 százalék).

(A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik