Közélet

A kormány emberei elfoglalhatják a bíróságokat

Az igazságügyi minisztérium javaslata szerint nagyobb eséllyel lehetne bíró kormánytisztviselőből, mint abból, aki évekig annak készült.

Az elmúlt hetekben komoly tiltakozást és egy uniós kötelezettségszegési eljárást is kiváltott az, hogy a lengyel kormány saját embereit ültetné a bírósági vezetők helyére. Hasonló tervet a magyar kormány is megfogalmazott – írja a 444.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen
Az igazságszolgáltatást érintő szabályozások miatt.

A portál emlékeztet: a Fidesz tavaly különbíróságokra próbálta szervezni a gazdaságilag vagy politikailag fontos ügyeket – ezek a testületek döntöttek volna a választási ügyekről, a közérdekű adatokról, az adóhivatallal, médiahatósággal, Gazdasági Versenyhivatallal vagy a Közbeszerzési Döntőbizottsággal kapcsolatos jogvitákról. Akkor a felháborodás miatt elengedték a tervet.

Most a bírói kinevezések rendszerét alakítanák át. A kormány még a választás előtt módosít a bírósági rendszeren, aminek köszönhetően sok közigazgatási bírói álláshely nyílik meg. Az új bírákat pályázati rendszerben, pontszámok alapján nevezik ki.

Az igazságügyi minisztérium javaslata, hogy az állami hivatalokból érkező pályázatok kétszer annyi pontot kapjanak szakmai múltjukra, mint mások. Így egy kormánytisztviselőnek vagy hatósági előadónak jobb esélye lehet a bírói kinevezésre, mint annak, aki évekig dolgozott bírósági titkárként, hogy egyszer bíró lehessen.

A javaslatot az Országos Bírói Hivatal sem támogatja. Épp azt kifogásolják, hogy a minisztérium nincs figyelemmel arra a sajátos tudásra, amely csak az igazságszolgáltatási tevékenység során szerezhető meg, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a bírói függetlenséggel szembemegy a terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik