Közélet

A Magyar Idők szerint Abháziában gyógyul KGBéla

A szakadár országból pedig nem lehet hazahozni a jobbikos képviselőt, hiába akarják kihallgatni.

A kormánypárti Magyar Idők szerint a hatóságok nem tudják kihallgatni Kovács Bélát, a Jobbik EP-képviselőjét az ellene költségvetési csalás gyanúja miatt indult ügyben, mert Abháziában kezelik, ahonnan nemzetközi körözéssel sem lehet hazahozni.

Abházia az 1990-es évek elején szakadt ki Grúziából, Oroszországon kívül csak más szakadár államok ismerték el hivatalosan. A magyar külügyi tárca konzuli szolgálata nem javasolja a beutazást a tartományba, ahová hivatalosan csak grúz engedéllyel lehet belépni. A Magyar Idők megjegyzi: a zűrzavaros helyzet ellenére Abházia fővárosa, Szuhumi ideális hely a gyógyulásra, festői környezetben, közvetlenül a tenger partján fekszik. Nemzetbiztonsági körökben pedig általános vélekedés, hogy az abház tengerpartot egyes titkosszolgálatok előszeretettel használják pihentető helyként.

Kovácsot a kormánylap információi szerint július 19-re idézték a Központi Nyomozó Főügyészségre, az idézést viszont még nem vette át, és a június 23-ra tervezett kihallgatásáról való távolmaradását sem igazolta. Ha az ismételt idézésre nem jelenik meg és hivatalos irattal nem menti ki magát, előbb előrendelik az elővezetését, majd kiadják ellene a hazai és nemzetközi elfogatóparancsot.

A költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt indult eljárásban az Európai Parlament felfüggesztette Kovács mentelmi jogát, miután három alkalommal sem jelent meg az illetékes bizottság előtt. A gyanú szerint a képviselő 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, akik valójában nem is jártak Brüsszelben, és semmilyen munkát nem végeztek Kovács Bélának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik