Közélet

Spiegel: Orbán már a szélsőjobboldalon vadászik

A Spiegel is reagált arra, hogy Orbán szerint Horthy kivételes államférfi volt.

Orbán tabutörésre merészkedik című írásukban azt írják, hogy Magyarországon kezdődik a választási kampány, és Orbán Viktor a “szélsőjobboldalon vadászik” szavazatokra:

kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst, holott a kormányzó sokáig Adolf Hitler hűséges szövetségese és vállaltan antiszemita volt, és súlyos bűncselekményekért felelős.

Hozzátették, Orbán eddig tartózkodott Horthy “nyilvános dicsőítésétől”, de most ezt tette, és kijelentése nem volt elszólás, ezt jelzi, hogy a heves bel- és külföldi kritika ellenére megerősítette álláspontját.

Eddig főleg a szélsőjobb dicsérte nyilvánosan Horthyt, a Fideszben pedig néhány “nem mértékadó” politikusé volt a téma, és ők is csak helyi szinten beszéltek róla. A Fidesz a Horthy-kultusz helyett inkább a két világháború közötti időszak mint dicsőséges korszak emlékét ápolta.

– írja.

Keno Verseck cikkében a szavazótábor kiszolgálásával és a szélsőjobb szavazóinak megnyerésével kapcsolatos belföldi bírálatok mellett arról is írt, hogy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártban (EPP) nyilvánosan ugyan nem akartak reagálni Orbán Horthy Miklósról szóló kijelentéseire, de EPP-s politikusok név nélkül nyilatkozva jelezték, megdöbbenéssel szemlélik, ahogy Orbán Viktor világképe egyre inkább “jobboldali radikális” vonásokat ölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik