Közélet

A terrorveszély miatt nagyobb szigor lesz a Szigeten

A jegyeladásokra nem hatottak az európai terrorcselekmények. A Szigeten erős biztonsági háló védi a vendégeket.

Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője a Magyar Időknek azt mondta, már az előző években is kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra. A beléptetésnél ők vezették be Európában először a leginkább a reptéri ellenőrzéshez hasonló check-in rendszert, amelynél számos ellenőrzésen kell átjutni. Az előre megvett jegy csak érvényes fényképes igazolvánnyal cserélhető karszalagra, a vendég így bekerül egy adatbázisba, azonnal kiszűrhető a hamis, lejárt okmány. A következő állomás a detektoros kapu, amely a fegyvereket, veszélyes tárgyakat, anyagokat derítik fel.

Amennyire macerásnak tűnik, annyira megnyugtató is ez a folyamat, hiszen minden egyes embert kontroll alatt tudunk tartani.

londoni és manchesteri terror után az emberek bizalma megingott, a szervezők ezért idén még sűrűbb védőhálót biztosítanak. A cégvezető azt mondta, nemcsak a fesztivál területét, hanem a megközelítési utak biztonsága is hangsúlyosabb lesz, útakadályokat tesznek ki, hogy a legkisebb esélye se legyen az esetleges gázolásos merényletnek.

Azt gondolom, hogy Magyarország biztonságban van, mi is arra törekszünk, hogy azoknak, akik a világ minden tájáról ide látogatnak, ne kelljen attól tartaniuk, hogy az önfeledt szórakozás tragédiába torkollhat. A jegyeladásokból is azt látjuk, hogy a fesztiválozók bizalma töretlen.

A jogszabályok szerint a tízezer embernél nagyobb tömeget vonzó rendezvényeknél operatív törzset kell felállítani: a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők mellett a katasztrófavédelemnek is a helyszínen kell lennie. A Magyar Idők szerint a legnagyobb programokra – mint a Sziget, a vizes vb, a VOLT Fesztivál, a Formula–1, a győri Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál és a Balaton Sound – az operatív törzs mellett saját bevetési egységgel települ ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) is, hogy ha kell, azonnal közbe tudjanak avatkozni egy esetleges terrorcselekménynél. A fokozott biztonság érdekében a BRFK fedett nyomozói és külföldi rendőrök is ott lesznek majd a kisebb bűncselekmények megelőzése érdekében.

A TEK is részt vesz a Sziget szervezésében
Külön csapat igyekszik majd megakadályozni a pánikkeltésre alkalmas álhírek terjedését.

Kádár Tamás korábban azt mondta, hogy a Sziget változatlanul a szabadság, a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás, a multikulturalitás értékét képviseli. A Sziget idén csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség Take a Stand nevű kezdeményezéséhez, amely szeretné meggyőzni a fesztiválozó közönséget a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és a jövő közéletének formálásában.

Az idei Sziget látogatói a Dunán is bulizhatnak
Több mint ezer programot vonultat fel a 25. alkalommal megszervezett fesztivál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik