Tarlós István sajtótájékoztatója a Városházán
Közélet

Tarlós: Felújítjuk a metrót, ha a fene fenét eszik is

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 06. 08. 11:21

A főpolgármester reális feltételezésnek tartja, hogy az alagútban, illetve az északi szakasz állomásain szeptemberben elkezdődjön a munka.
Korábban a témában:

Egy célom van, öt éve az egyik legfontosabb, hogy ha a fene fenét eszik, ezt a metrót akkor is felújítjuk

– mondta Tarlós István csütörtök délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatóján, amire annak apropóján került sor, hogy kiderült: a kormánnyal kötött támogatási szerződésben foglalt 137,5 milliárd forint forrás kevés lehet a beruházásra.

Budapest főpolgármestere kijelentette: a szerdai kormányülésen született egy megegyezés, ami „az optimálisnál rosszabb, a rosszindulatúak által vártnál jobb”. Elárulta, hogy a megegyezésben nincs szó plusz pénzről, ehelyett arra ésszerű számítani, hogy már szeptemberben elkezdődhet a teljes alagút, illetve az északi szakaszon az állomások felújítása. A középső és a déli szakaszon pedig várhatóan új tender lesz.

Tarlós ironikusan úgy fogalmazott: ebben az esetben

lehet beküldeni akár száz százalékosan túlárazott ajánlatokat is másfél évig, mert az időbe belefér, legfeljebb az is érvénytelen lesz.

Emellett kitért arra, hogy a kormány részéről nem kell rosszindulatra számítani, a támogatási szerződés felmondására nincs igény sem a kabinet részéről, és a közgyűlésnek sincs ilyen szándéka, de ha lenne, azt a főpolgármester azonnal megvétózná. A szerződés értelmében, ha a metrófelújítás uniós forrása mégsem állna rendelkezésre, a pénzt a kormánynak kellene kifizetnie.

A városvezető elmondta azt is, hogy a fővárosnak van egy komoly, több tízmilliárd forintos pénzmaradványa, amit más célra akartak fordítani, de ebben a helyzetben a 3-as metró esetleges többletköltségeire tartalékolják. A főváros és a kormány küldöttséget küld Brüsszelbe, hogy tisztázzák: ha indokoltan többe kerül a metró, akkor ezt a tartalékot biztosan felhasználhatják-e az uniós támogatás pótlására.

Budapest, 2017. január 10.
A 3-as metróvonal Népliget állomása 2017. január 10-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Presztízsépítkezéseken spórolhatnák ki a 3-as metró felújítását
A Liget Projektnek csak egy részét kéne lecsippenteni, és máris lenne pénz a lerohadt 3-as metróvonal renoválására. Összegyűjtöttünk még pár fővárosi nagyberuházást, amik várhatnának pár évet, hogy Budapest legfontosabb felújítása elkészüljön végre.

Kifejtette azt is, hogy azokat a „mérnökárakat”, amelyek alapján a 3-as metró felújítása bekerült az integrált közlekedésfejlesztési operatív programba, 2014 végén helytállóan számolták. Akkor viszont még nem voltak meg a kiviteli tervek, és más körülmények is megváltoztak. Tarlós hangsúlyozta: az állomásépítések nagy arányban igényelnek olyan szakiparosokat, akik külföldön nagyon kelendők, az ezen a téren fellépő munkaerőhiány pedig jelentősen megnövelte egyes szakipari munkák költségét. Az építőipar általános fellendülése a megmaradt kapacitásokat is nagy mértékben leköti, emellett a munkabéreket törvény által is növelni kellett.

A főpolgármester azt mondta, megvárná a brüsszeli egyeztetés tanulságait, de megismételte:

életszerű feltételezésnek tartja, hogy az állomások egy szakaszán és az alagútban szeptember végéig megkezdjék a munkát.

Lehetséges buktató szerinte, hogy valaki a tendereket dühből, bosszúból, lobbiból vagy más okból megtámadja, de Tarlós szerint ezt politikailag is nehéz lenne megérvelni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.