Belföld

Orbán nem ad több pénzt a 3-as metróra

Azt mondta, a kormány a szükséges pénzt már odaadta, a felújítást "annyiból kell megcsinálni".

A kormányfő az atv.hu-val közölte, nem ad több pénzt a 3-as metróra, a kormány odaadta amennyi kellett, a felújítást “annyiból kell megcsinálni”. Orbán Viktor nem is értette, milyen 40 milliárdról van szó, amikor a parlamenti folyosón arról kérdezték, a kormány elkülönít-e plusz forrást.

A szakértők megvizsgálták ezt a munkát, kiírták a pályázatot, a kormány a szükséges pénzt rendelkezésre bocsátotta. Annyiból meg lehet, és annyiból is kell megcsinálni.

Korábbi sajtóhírek szerint múlt héten is eredménytelen volt az Orbán-Tarlós egyeztetés az – egyre veszélyesebb – hármas metró felújításáról, és a jelek szerint hajthatatlan a kormányfő.

A főpolgármester először azt mondta, akkor nem lesz rekonstrukció, később viszont azt mondta, a felújításra szánt 137,5 milliárdon felüli többletköltséget átcsoportosítással, de biztosítja a főváros, de ahhoz is kell valamilyen kormánygarancia. Előzőleg Lázár János kancelláriaminiszter is elutasította a további pénzek kifizetését, mondván, a főváros adta meg a felújítás keretszámait, a kormány az alapján kérte az uniós támogatást, így Budapestnek kell megoldania a pluszköltségek előteremtését.

Mint korábban írtunk róla, a vártnál drágább lehet a 3-as metró felújítása, a korszerűsítés 30-40 milliárd forinttal többe kerülhet. A kormány a beruházásra 137,5 milliárd forintot biztosított, de a vágány-rekonstrukcióra kiírt pályázat eredménytelen lett, az ajánlatok 23 százalékkal magasabbak voltak a tervezettnél. A fővárosi önkormányzat kutyaszorítóba került, a kormány segítsége nélkül félre kellene tennie minden más fejlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik