Belföld

Döntött a kormány: kettészakítják a Közlekedési Múzeumot

Egy nappal azután, hogy a 24.hu megírta, nem fog beférni a Városligetben 15 milliárd forintból épülő új Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba a régi gyűjtemény, hivatalosan is bejelentették, hogy két részre osztják a tárlat anyagát.

A Városliget Zrt. szerdai közleménye szerint a múzeum új, a Városligeten kívüli kiállítóhelyet is kap, így a Ligetben újjáépülő múzeum térszínt alatti bővítésére kiállítóterekkel nem lesz szükség.

Baán László kormánybiztos megfogalmazása szerint a kormány továbbra is támogatja az intézmény városligeti épületének az 1800-as évek végén született eredeti tervei alapján történő rekonstrukcióját, de úgy döntött, hogy

létrehoznak egy új, fő kiállítóhelyet, ahol lehetséges a közlekedési eszközök illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen.

Ezek szerint a régi Közlekedési Múzeumban a 15 milliárdos rekonstrukció után csak a gyűjtemény kisebbik része marad a Városligetben. Érdekes, hogy a kormánybiztos most először ismerte be, hogy a buszokat, mozdonyokat, villamosokat is magába foglaló gyűjtemény teljes körű bemutatását a föld alatti szint megépítése sem tette volna  lehetővé.

Baán nem részletezte, hogy a kormány valójában miért állt el a föld alá tervezett kiállítástól, és végül hány szint épül meg az eddig érvényes 4 szintes tervből, amely egy hatalmas, 350 férőhelyes felszín alatti parkolót is tartalmazott. Illetve azt sem, hogy a tervek újabb drasztikus átalakítása milyen költségvetési következményekkel jár majd.

A 24.hu információi szerint már hónapok óta keresik a múzeum számára az új kiállítóhelyet. Úgy tudjuk, hogy a Vasúttörténeti Múzeum vagy az Északi Járműjavító helyén létesítendő bemutatóhely ötlete mellett az is felvetődött, hogy a belvároshoz közelebb, a Déli vagy a Nyugati pályaudvar környékére költöztetnék a múzeumot.

Vitézy Dávid, a múzeum igazgatója szerint a gyűjteménymegosztás eredményeként a ligetben lényegében egy műszaki, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítás marad, a közlekedési vonatkozású kiállítás pedig teljes egészében költözni fog. Vitézy Facebook-oldalán azt írta, hogy az új helyszínt már keresik, elsődlegesen a fővárosi vasút által elhagyott rozsdaövezeti ingatlanokra koncentrálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik