Budapest, 2016. április 28.
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv bemutatóján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fővárosi székházában 2016. április 28-án.
MTI Fotó: Soós Lajos
Közélet

Palkovics rászállt az egyetemi oktatók fizetésére

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 05. 09. 16:52

Bérmaximum bevezetését rendelte el a Budapesti Műszaki Egyetem tanárainál az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Utasította az egyetem rektorát, hogy az európai uniós projektekkel együtt sem lehet több a pénze a tanároknak, mint a minisztériumban osztályvezetői posztokon.

Palkovics László a közelmúltban levélben közölte a BME rektorával az európai uniós projekteknél alkalmazandó kötelező bérszámítási módot, tudta meg a 24.hu.

Az államtitkár azt írta: azért hozta meg a döntést, mert

érvényesülnie kell az egyenlő munkáért járó értékarányos, lehetőség szerint egyenlő juttatás követelményének.

Palkovics leszögezte: a bérmaximumok érvényesítése az intézményvezetők személyes felelőssége. Az államtitkár utasítása szerint ezért módosítani kell minden olyan uniós projekt tervezetét, amelyiknél még nem kötötték meg a támogatási szerződéseket, de amennyiben ez nem veszélyezteti a projektek végrehajtását, érvényesíteni kell ott is, ahol már létrejött a szerződés.

Budapest, 2010. augusztus 2.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) épülete a Műegyetem rakparton. Jobbra az intézmény főbejárata.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A projektmenedzserek, pénzügyi és szakmai vezetők legfeljebb a minisztériumi főosztályvezetők 747 ezres, az alprojektvezetők pedig az osztályvezetők 586 ezres fizetését kaphatják.

Az informatikusok, fejlesztők kereseti plafonja a piacon már tavaly is messze meghaladta az 1 milliót. A seinor vezető fejlesztők bére jellemzően megütötte az 1,1 millió forintot, de a csúcs az 1,4 milliót is túllépte.

Megkérdeztük a Palkovics Lászlót, miért döntött úgy, hogy limitálja az egyébként magas piaci fizetési környezetben dolgozó műszakis szakemberek bérkifizetéseit, volt-e olyan kirívó eset, amely indokolná a fellépést. Az Emmitől egyelőre nem kaptunk választ, ahogy Józsa János rektortól sem, akinél az államtitkári bejelentés következményeiről is érdeklődtünk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.