Közélet

Egykori oxfordi iskolatársa leckézteti Orbánt a CEU-ból

Nyílt levelet írt Kontler László történész (kiemelt képünkön a jobb oldalon), a CEU professzora Orbán Viktornak, melyben többi közt azt veti a szemére, hogy kormányfő szerint “senki nem tudja, mi az a CEU”.

Kontler azt állítja, hogy amikor 1989-ben “együtt lógtak” az Oxfordon, a miniszterelnöknek még tetszett egy “dunai Oxford” szerű iskola létrehozásának az ötlete.

A sulit ugyanaz az alak akarta finanszírozni, aki akkor nekünk is csengetett

– teszi hozzá Kontler, ezzel egyértelművé téve, hogy a Közép-európai Egyetemre és Soros Györgyre gondol.

“De ha ez már nincs meg”, akkor a történész azt ajánlja a kormányfőnek, kérdezze Kovács Zoltán kormányszóvivőt az egyetemről, aki maga is a CEU hallgatója volt tíz évig. Sőt, mint Kontler írja:

Össze is hozott egy egész rendes kis disszertációt (én voltam a témavezetője, csak tudom), meg is kapta a fokozatát – nem volt az csalás, sem ámítás.

A professzor azt is felidézi, hogy a CEU belvárosi épületét a miniszterelnök barátjának, Garancsi Istvánnak a cége építette, így ő biztosan tisztában van vele, hogy mi az a CEU.

Nem mondom, jól megszámította, biztos szakított rajta rendesen, de hát mi se bántuk meg, mert igazán lakájos lett, úgyhogy ez így rendben is van

– írta az ügyletről. Végül pedig azt is megemlíti a kormányfőnek, hogy Rogán Antal V. kerületi polgármestersége idején a Belváros Új Főutcája projektet uniós finanszírozásból, tehát a jelenleg sokat támadott Brüsszel támogatásával kiviteleztette.

A teljes, nyilvános bejegyzést itt elolvashatják:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik