Rabszolga(430x286).jpg (rabszolga, félelem, )
Közélet

A magyar félelmek toplistája más, mint a világé

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 14. 11:50

Az emberek többsége világszerte úgy véli, rosszul mennek saját hazájában a dolgok, de mindenki mástól fél.

Az Ipsos 25 országra kiterjedő What Worries the World (WWW) felmérése alapján kijelenthető, hogy a legpesszimistábbak: Mexikó, Franciaország (89%) és Brazília (84%). A magyarok 82%-a elégedetlen a hazai helyzettel. Az olaszokkal azonos mértékben vagyunk borúlátóak, de a korábbinál is jobban aggódunk az egészségügy állapota miatt. Nemzetközi fronton a munkanélküliség a top spot – írja a cég.

Az összesített vélemények szerint a világban a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék), míg ez “csak” a magyar problémarangsor negyedik helyén szerepel (28 százalék). Ennél sokkal aggasztóbbnak tartják a magyarok – minden más országot megelőzve – az egészségügy állapotát (63%). Ezt a pénzügyi és politikai korrupció (53%), az elszegényedés, a társadalmi egyenlőtlenség (51%) követi. Utóbbiban szintén élen állva ezzel az országok között.

Irracionális félelmek

Peruban a bűnözés (75%), Törökországban a terrorizmustól való félelem (74%) vezeti a rangsort, míg a spanyoloknál a munkanélküliségtől félnek leginkább (71%), amit indokoltnak tűnik, hiszen a tanulmányban érintett nemzetek közül ott a legnagyobb a munkanélküliség (19%).

Az adatokból viszont kiderül, hogy a félelmek sokszor nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában a viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (4%) ellenére 57% retteg attól, hogy elveszíti munkahelyét. Annyian, mint Dél-Afrikában, ahol a munkanélküliség 25%-os. A migráció a németeknél okozza a legtöbb fejtörést (38%), pedig a 2015-ös ENSZ adatok szerint Németországban alacsonyabb a migránsok aránya a népességben (15% alatti), mint sok más vizsgált nemzetnél.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.