Közélet

Egyelőre megúszta a menekültek gyalázását Kocsis Máté

A Fővárosi Törvényszék mai, nem jogerős ítélete szerint bár Kocsis Máté valóban polgármesterként nyilatkozott a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokról, de mivel nem volt az önkormányzati törvényben szabályozott jogviszony közte és a menekülők között, ezért nem alkalmazható rá az egyenlő bánásmód törvény – számolt be honlapján a Magyar Helsinki Bizottság.

A civilek azért fordultak a bíósághoz, mert Kocsis Máté józsefvárosi polgármester 2015. augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében többek között azt írta, hogy a II. János Pál pápa téren a

népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak.

Annak megállapítását várták a bíróságtól, hogy a polgármester megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósította a zaklatás tényállását megjegyzéseivel. A személyiségi jogi perben arra kívánták rászorítani az alpereseket, hogy nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket. A per során az önkormányzat és Kocsis Máté jelezte, hogy peren kívül egyezne meg a Helsinki Bizottsággal, aztán mindkét alperes visszatáncolt, ezért indult újra a per.

A Fővárosi Törvényszék keddi ítéletében a keresetet elutasította anélkül, hogy állást foglalt volna abban a kérdésben, hogy a polgármester bejegyzése alkalmas volt-e a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő társadalmi környezetet kialakítására – számol be a civilszervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság fellebez az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik