Közélet
AppleMark

Sértő volt Rogán leparasztozása

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 04. 12:06

Megsértették a magyar gazdákat - tudatta Fazekas Sándor.

Az Országgyűlés október 10-ei ülésén – aminek legfőbb témája Rogán Antal helikopterezése volt – többször is elhangzott a „paraszt” szó. Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője jelezte, problémája neki nem magával a szóval van, hanem azzal, amilyen kontextusban használják.

Ledegradálták a magyar parasztságot a Parlamentben?

Ezt kérdezte, miközben jelezte, a kormánypárti politikusok és az MSZP képviselői is komolyan megsértették a magyar parasztságot, amit a földművelésügyi miniszter szó nélkül hagyott. Ezért arról kérdezte Fazekas Sándort,

miért nem emelte fel hangját az ülésnapon, a magyar parasztságot ért sértő kijelentések miatt? Miért nem jelezte Kövér László Házelnök Úrnak, hogy számos, a parasztságot sértő kijelentés hagyta el a képviselők száját?

A miniszter azt válaszolta, hogy azért nem tiltakozott, mert neki

nem okozott meglepetést, hogy a baloldal újfent megsértette a magyar gazdatársadalmat, hiszen régi hagyományai vannak ennek.

Úgy vélte, minden maradt a régiben, a „Földet a gazdáknak” program idején még oligarcháknak bélyegezték a földműveseket, most pedig már leplezetlenül parasztoznak. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy gyanús szemükben a vidéki kisgazda, amely a magyar hagyományokhoz és jó szokásokhoz ragaszkodó népréteg.

Hazaszerető, dolgos emberekről beszélünk, akik az ő gyalázkodó szájukba is kenyeret adnak.

Ez a politikai nyelv olyan méltatlan a Tisztelt Ház szelleméhez és egy agrárország történelméhez, hogy ő földművelésügyi miniszterként nem is akar erre a szintre süllyedni, asszisztálni egy ilyen nemtelen eseményhez.

A nevezetes parlamenti ülésen egyébként – információink szerint – Rogán Antal a kormányfő utasítására ismerte el, hibázott, amikor helikopterrel ment Szabó Zsófi esküvőjére.

A Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség egyébként korábban közleményben reagált arra, hogy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Rogánhoz intézett megszólalásában pejoratív értelemben használta a “paraszt” szót. A képviselő október 10-én így fogalmazott:

ön még 2014-ben még azt mondta, hogy parasztgyereknek született. Parasztnak születni nem szégyen, parasztul viselkedni igen, Miniszter úr! Miniszter úr, arra amerre ön le tetszett szállni, abban a megyében azt mondják, hogy nem mindegy, hogy viselkedése, vagy foglalkozása paraszt az embernek.

A szövetség szerint “a magyar parasztságnak a magyar történelemben, kultúrában betöltött szerepe, sok százéves nemzetfenntartó múltja mindenképpen tiszteletet érdemel”. A képviselőnőt bocsánatkérésre szólították fel „a magyar parasztság megsértéséért”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.