Közélet

A nem létező orosz szólásszabadságra hivatkoznak az ’56-ot gyalázó oroszok

Cinikus magyarázatokkal legyintette le magáról az orosz diplomácia a felelősséget azért, hogy az orosz köztévében elég fura nézőpontból közelítették meg az '56-os felkelést.

Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be – jelentette ki Irina Zvonova, a budapesti orosz nagykövetség szóvivője a RIA Novosztyinak.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulóján kifogásolható kijelentések hangzottak el ’56-ról. “A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg” – mondta Zvonova.

Nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás. Egyszerű beszélgetés volt, amely során a nagykövet kifejtette hivatalos álláspontunkat, és természetesen felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek ezekről az eseményekről.

Zvonova elmondta, hogy a magyar fél kifejtette álláspontját az orosz médiában elhangzottakkal kapcsolatban. “A nagykövet természetesen fogadta a tájékoztatást, és megerősítette, hogy az Oroszországi Föderáció hivatalos álláspontját, mint ismeretes, 1992-ben és 2006-ban fejtették ki orosz vezetők, és azóta az semmit sem változott” – közölte a nagykövetség szóvivője.

1992 novemberében Borisz Jelcin orosz államfő magyarországi látogatásakor beszédében megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért. 2006 februárjában Budapesten Vlagyimir Putyin megkoszorúzta az 1956-os forradalom magyar áldozatainak emlékművét, és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a mai Oroszország nem visel felelősséget az 1956-ban történtek miatt.

A mai Oroszország nem a Szovjetunió, de (…) természetesen lelkünkben mi valamennyien érzünk valamiféle erkölcsi felelősséget.

Elmondta, hogy Moszkva megérti az erkölcsi, morális tanulságokat, vállalja azok terheit, és kész meghaladni őket a jövő érdekében. Ugyanebben az évben, az 50. évfordulón az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács tagjai nyilatkozatban fejezték ki erkölcsi felelősségérzetüket és sajnálatukat a fél évszázaddal korábbi szovjet beavatkozás miatt.

Az újságíróknak joguk van a véleményhez Oroszországban :DDD

Irina Zvonova szerint a magyar diplomáciai tárcánál kedden folytatott megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy az adott kérdés megítélése a történészek dolga. Szergejev a megbeszélésen kifejtette, hogy Oroszországban az újságírók és a tudósoknak feltétlen joguk van a saját véleményhez és állásponthoz (az oroszországi sajtószabadságról és független véleményekről annyit, hogy a legtöbb ellenzéki médiumot bezáratták, az ellenzéki újságírókat fenyegetik és megverik Oroszországban, bővebben itt és itt olvashat erről.)

Dmitrij Kiszeljovot, az orosz állami médiaholding (VGTRK) vezérigazgató-helyettesét a RIA Novosztyi szerint “meglepte”, hogy egy általa vezetett és szerkesztett tévéműsorban az 1956-os forradalomra vonatkozó állítások miatt behívták az orosz nagykövetet. Kiszeljov a hírügynökségnek kijelentette, hogy nem vonja vissza az általa a vasárnapi Vesztyi Nyegyeli (a hét hírei) műsorban elmondottakat, és meglepte az, hogy az újságírói tevékenység ilyen reagálást vált ki.

Ez egy szerzői (a szerző véleményét tükröző) műsor, amiben a szólás szabadságának elvével összhangban fejtettem ki véleményemet. A műsorban az akkori események szemtanúi és résztvevői visszaemlékezéseit mutattuk be mindkét oldalról, egyikük mellett sem foglalva állást. Ha Moszkvában a magyar nagykövetet a magyar média minden Oroszországgal kapcsolatos mondata miatt behívatnák, akkor gyorsan lejárná a cipőjét.

A Ria Novosztyi szerint Kiszeljov műsorában azt firtatta: “Lehet, hogy éppen akkor, Magyarországon ez volt az első színes forradalom a barátai országainkban lezajlottak közül?” Kiszeljov azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt mögötte. A műsorban azt is állították, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

A külügyi tárca az orosz nagykövet bekéretésével kapcsolatban, még a megbeszélést megelőzően közölte, hogy világossá fogja tenni: “senkitől sem viseljük el”, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről. Kiszeljov a RIA Novosztyi anyavállalata, a Rosszija Szevodnya nemzetközi hírügynökség vezérigazgatója is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik