Közélet

Váci úti óriástelket is vettek a jegybanki alapítványok

A vagyonkezelő szerint az utóbbi időben vett ingatlanok hozamot termelnek majd.

A Matolcsy György vezette jegybankhoz köthető alapítványok az elmúlt hónapban 17 milliárd forinttal „növelték ingatlanvagyonukat” – ezt az állami hírügynökségnek mondta a Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelő részvénytársaságának vezérigazgatója.

Fekete Zoltán azt mondta, az Optima Befektetési Zrt. az elmúlt időszakban több „hozamtermelő” ingatlanra tett szert, egyebek közt megvették a Váci út 160-168. szám alatt található ingatlanegyüttest. A közel hét és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren épülhet iroda, kereskedelmi terület és lakások.

A vezérigazgató szerint az alapítványok 1,31 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat alapításuk óta, miközben 3,6 milliárd forinttal támogattak „oktatási, kutatási, tudományos pályázatokat”.

Tavasszal kiderült – miután nyilvánosságra kellett hozni ezeket az adatokat –, hogy az MNB-alapítványok a nyilvánosság kizárásával osztottak szét sok százmilliós nagyságrendben támogatásokat, amelynek egyik nagy kedvezményezettje volt a Száraz Istvánhoz köthető cégháló, amely egyebek mellett a VS.hu portál kiadója, de tavaly az Origót is megszerezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik