Közélet

Kivizsgálják a riportercibáló katona ügyét

Simicskó István parádézott a honvédelmi bizottság ülésén, ahol beszélt a HírTV munkatársát megrángató katonáról, a menesztett államtitkárról és a katonai fejlesztésekről.

Egy lőtéren a minap elrángatta egy katona a HírTV egyik riporterét Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője mellől, az ügy pedig egy parlamenti kérdés miatt került elő – írja az MNO. A szocialista Harangozó Tamásnak azt felelte Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy jelentést kért az esetről, amit így nevezett:

nyolc napon túl gyógyuló gallérfogás.

Hozzátette, ha a katona hibázott, felelősségre vonják majd, de a képet árnyalja, hogy egy lőtéren speciális szabályok vonatkoznak. Simicskó beszélt a nemrég menesztett Dankó István közigazgatási államtitkárról, akinek nem volt megfelelő az a tette, hogy a HM EI-nek megítélt kétmilliárd forintot kerítésépítésre, miközben annak igazgatótanácsi elnöke is ő volt. Az tény, hogy nem emiatt menesztették.

Az egész kérdés-válasz dolog a honvédelmi bizottság keretein belül zajlott le, ezért honvédelmi kérdésekről is beszélt a miniszter. Simicskó szerint 2016-26 között haderőfejlesztés következik, valamint az ország elérheti a NATO által elvárt, honvédelemre költött GDP-arányt, a 2 százalékot.

Kell tank

Nagy fejlesztésekre van szükség, a helikoptereké után a harckocsiké és a páncélozott járműveké következhet. Az idei és jövő évi költségvetésben erre még nem igazán van pénz, a megsérült Gripenek pótlására és a béremelésekre szánnak nagyobb összegeket.

Beszélt még a kvótanépszavazásról, hogy a katonákat is tájékoztatják, de nem mondják meg nekik, hogyan szavazzanak. Az országos rendőrfőkapitány az ülésen a határvadászok toborzásáról is beszélt, eszerint 4100-nál többen érdeklődtek, 900-an adtak be pályázatot, a felméréseken a 85-95 százalékuk felelt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik