Közélet

Orbánék titokban ukránok tízezreit várják

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 22. 10:33

Már a spájzban is vannak.

Hamarosan tízezer számra jöhetnek az ukrán vendégmunkások, az ehhez szükséges jogszabályokat már a legnagyobb csendben módosították. Egyetlen súlyos feltételt szabtak: hiányszakmában kell dolgozniuk – írja a Heti Válasz, emlékeztetve rá, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten már beszélt erről.

A hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az Európai Unióból – amelyen belül szabad a munkaerő-áramlás – vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást.

A hetilap kiderítette: a kormány a legnagyobb titokban módosított jogszabályokkal már meg is alapozott az ukrán vendégmunkások érkezésének, amiről vélhetően azért hallgat, mert a népszavazás előtt nem akar zavart kelteni. (Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az ukrán vendégmunkásokra utalt a Figyelőnek, amikor a gazdasági migránsokról beszélt.)

Ha a referendum nem lenne érvényes, a kormány kezében ütőkártya lenne a betelepítési kvóta ellen, hogy elsősorban a szomszédban dúló háború elől menekülő ukránokon segít. Mondhatná, hogy nem a muszlimok befogadásával, de kiveszi részét a menekültügyi akcióból.

Orbán Viktor már két éve százezer ukrán menekült befogadásáról beszélt, de az ellenzék akkor nem találta őket – írja a hetilap, amely szerint az ukránok „furcsa menekültek”. Az Oroszország által 2014-ben megszállt Donyeck-vidéket elhagyó szakmunkások gond nélkül tudnak külföldön munkát vállalni.

Magyarországra tavaly nyárig 60 hivatalos menedékkérelem érkezett, közben csak a határmenti Kispaládon félezren vettek ingatlant. A kárpátaljai sajtó tele van magyarországi álláshirdetésekkel, de a kormány nemcsak a határon túli magyarokat támogatja, hanem az ukránokat is.

A Heti Válasz összegyűjtötte az ukrán vendégmunkások alkalmazását elősegítő változásokat (pl. tartós munkavégzés esetén csokot igényelhetnek, hiányszakmákban már nincs szükség munkavállalási engedélyre, “szomszédos ország állampolgáraként” kedvezőbb a helyzetük a munkavállalásnál egy szírnél, afgánnál.) 

A lap szerint a hiányszakmák listáját a nemzetgazdasági miniszter évente állítja össze, jelenleg 37 terület tartozik ide. A listára csak olyan munkakör kerülhet fel, amelyre 30 napnál régebben nem találnak ember, vagy a közeljövőben előreláthatóan tömeges igény lesz rá. Bár egyelőre kevés a tapasztalat a vendégmunkásokról, akiken nagy nyomás lesz, hiszen csak addig maradhatnak Magyarországon, amíg van munkájuk. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.