Gazdaság
Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európia Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Migránsokra szükség van, budapesti olimpia is kellene

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 09. 22. 09:02

A Wizz Air vezérigazgatója szerint több hullámú migrációra kell felkészülni.

Váradi József a legfrissebb Figyelőben arról beszél, hogy jövedelmezőség szempontjából a Wizz Air már kiheverte a Brexitet. Nagy-Britannia távozása az EU-ból egyetlen kézzelfogható hatással járt, a font jelentősen meggyengült az euróhoz képest, de az elmúlt hetekben már a brit hálózatuk is ugyanazokat az árréseket produkálja, mint egy éve, a brit piac kereslete pedig legalább olyan robusztus, mint a népszavazás előtt volt.

A következő években is a Wizz Air és a Ryanair lesz az a két vállalkozás, amelytől növekedés várható. Ez a versenyhelyzet pedig jó mindenkinek. A vezérigazgató az általuk szponzorált félmaratonról azt mondja, az utcai futás összhangban van azzal, amit a légitársaság képvisel, így alkalmas a márkaüzenet tolmácsolására. Szerinte a légi közlekedésnek mindenki számára elérhetőnek kellene lennie.

Próbálunk életminőséget javítani azáltal, hogy elérhetővé tesszük a világot az emberek számára. Az utcai futás is pont ilyen. Senkinek nem lejt a pálya, mindenki az idővel szemben fut, és jobb életet lehet élni, ha egészségesek vagyunk, sportolunk.

Varadi-Jozsef-a-Wizz-Air-vezerigazgatoja-sajtotajekoztatot-tart(430x286).png (Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart)
Váradi József (MTI / Mohai Balázs)

„Ezzel valamit kezdeni kell”

Mivel a cégközpont Genfben van, Váradi József ott bevándorlónak számít. Svájcban két éve megszavazták a bevándorlás korlátozását, de a társaság pont úgy működik, mint korábban. Október 2-án elmegy szavazni. Szerinte a migráció ügyében több szempont ütközik.

A szabad munkaerő-áramlásnak óriási előnye van a hosszú távú gazdasági fejlődés tekintetében. Ugyanakkor annak meg komoly negatív aspektusai lehetnek, ha nagymértékű kulturális különbségek jelennek meg egy-egy rendszerben. Látjuk a nyugat-európai migráció kapcsán, hogy kialakultak feszültségpontok, amikor bizonyos kultúrák nem tudnak integrálódni egy másikba. Én alapvetően annak a híve vagyok, hogy legyen lehetősége az embereknek mozogni, ugyanakkor azt is látom, hogy a kulturális különbségek komoly feszültségforrássá tudnak válni. Ezzel valamit kezdeni kell.

Az üzleti köröket nem az Orbán-kormány menekültpolitikája érdekli, hanem a jogi környezet, a befektetések gazdasági kilátásai. A Wizz Air még nem kapott olyan megkeresést, hogy vegyen részt a migránsok hazaszállításában. Ha kapnának ilyet, megvizsgálnák, döntenének, hogy részt kívánnak-e venni benne. Az üzletember a munkaerőhiányt a gazdasági fejlődés normális velejárójának tartja.

A fejlődés magával hozza a gazdasági migrációt. Az teljesen normális, hogy ha van egy felfutás Nyugat-Európában, az elkezdi szívni munkaerőt Közép-Európából.

Szerinte a lengyel-ukrán példa is azt mutatja, hogy ez továbbgyűrűzik keletre, így több hullámú migrációra kell felkészülni. Ez vár Magyarországra is. A Wizz Air még sohasem törölt járatot a személyzet hiánya miatt.

A mi olimpiánk, a mi légitársaságunk

Nemcsak légitársasági vezetőként, hanem közgazdászként is a budapesti olimpia híve. Az hihetetlen lökést adhat a régió fejlődésének. Ésszerű beruházásokkal, jó finanszírozási, fejlesztési tervvel azt meg kell csinálni. A foci Eb-re 11 szurkolói járatpárt indítottak, de a profitnál fontosabb volt, hogy ki tudják nyilvánítani az ország iránti hosszú távú elkötelezettségüket.

Fontos, hogy tudjuk integrálni a saját ügyeinket azokkal a kérdésekkel, amelyek foglalkoztatják, felrázzák a magyarokat.

Ő is ott volt minden meccsen, szereti a focit, őt is elkapta a láz. Ez személyes ügye. Az már nem, hogy azt szeretné, ha a magyarok úgy néznének a Wizz Airre,

hogy ez a mi légitársaságunk.

Az interjúban Váradi József elárulja, hogy a fapados jelző, csak a magyarban kesergő, mindenhol másutt pozitív kicsengése van, a külvilág elismeri például, hogy most kapták meg a bizonyítványt, amely a legmagasabb repülésbiztonsági üzemeletetési sztenderdeknek való megfelelést igazolja és Európa legfiatalabb flottája az övék. A Wizz Air törli a legkevesebb járatát, és az érkezési pontosságuk is átlagos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.