Közélet

Tőkés Rudolf szerint komoly veszély a terjeszkedő Oroszország

Komoly veszélynek tartja Oroszország világszerte elért befolyásának növelése érdekében tett lépéseit Tőkés Rudolf, a Connecticuti Állami Egyetem professor emeritusa.

A biztonságpolitikai szakértő Trócsányi László igazságügyi miniszter meghívására a Szegedi Tudományegyetemen tartott csütörtöki előadásán úgy fogalmazott, a transzatlanti integráció lehet, hogy létrejön valamikor, de a hidegháború nem ért véget, és egészen különös formában folytatódik tovább.

A professzor az általa új hidegháborúnak minősített folyamat elemei között említette az Európai Unió központilag irányított bomlasztását, Oroszország agresszív közel-keleti szerepvállalását, a KGB idejéből jól ismert dezinformációs stratégiáját, a belpolitikai folyamtok manipulánsára tett kísérleteket Kelet-Európában, valamint a világ minden részén elkövetett kibertámadásokat. Ez utóbbiak közül kiemelte az amerikai elnökválasztás befolyásolása érdekében tett lépéseket, amelyeket agressziónak minősített.

Tőkés Rudolf úgy látja, az amerikai elnökválasztás korántsem lefutott verseny. A professzor bízik abban, hogy végül Clinton győz, bár ez – meglátása szerint – nem feltétlenül lesz főnyeremény Magyarországnak.

A migrációs krízist Németország egyoldalú döntése következményének látja a szakértő.  A németeknek szüksége volt munkaerőre, döntésüket azonban nem erőltethették volna rá a többi országra – mondta.

Azt mondja, az Egyesült Államokban nem értik a kelet-európaiak ellenérzését a migránsokkal szemben. Amerika hagyományosan az emigránsok országa, és az elmúlt évtizedekben kedvezőek a tapasztalataik az akár több százezres számban érkező bevándorlóval kapcsolatban, akiknek integrációja sikeresen zajlott – tette hozzá Tőkés Rudolf.

A Brexitet tragédiának nevező szakértő szerint a kilépés hosszú folyamat lesz, nagyon sok szál köti össze az uniót és Nagy-Britanniát, és valószínű, hogy végül az EU veszít többet vele. A gazdasági hátrányok mellett megemlítette, hogy a britek komoly ellenpólust jelentenek a közösségen belül Oroszországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik