AppleMark
Közélet

India-kutatásért is kap fizetést a Matolcsyhoz közel álló Vajda Zita

24.hu
24.hu

2016. 09. 13. 07:04

Bár tavasszal otthagyta a jegybankot, az MNB-alapítványok révén négy helyről is részesülhet juttatásokban.

Összesen négy helyről kap pénzt a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló Vajda Zita. Az egyik MNB-alapítványtól például havi 600 ezer forintos juttatásban részesül, amiért Indiát kutatja – írja a Népszabadság.

Egy furcsa elszólásból derült ki, hogy Vajda Zitának köze lehet Matolcsy válásához. A Népszabadság a múlt héten kérdést intézett a jegybankhoz, amelyben Vajda feladatairól és fizetéséről érdeklődött. Noha a lap szóba sem hozta Matolcsy válását, az MNB a válaszában azt írta, hogy „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy.”

Vajda Zita május 2-ig nemzetközi szakmai főtitkár volt a jegybanknál, de azóta sem távolodott el az MNB-től. A 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítványok egyike, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) igazgatóhelyettese lett, és kutatóként is dolgozik a Pageo Kutatóintézetben. Kuratóriumi tag a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) nevű alapítványban, és igazgatósági tag a PADI által létrehozott Vízház Zrt-nél.

A Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forintot kap, a PADI kuratóriumi tagságáért 555 ezer forint jár neki az alapítvány alapító okirata szerint. Az nem derült ki, hogy a Vízház Zrt-től mennyit kap, az viszont igen, hogy a Pageo Kutatóintézettől India-kutatóként bruttó 600 ezer forintos fizetésben részesülhet.

A Népszabadság tudományos életre és India-tanulmányokra rálátó forrásai szerint Vajda Zita neve ismeretlen a területen, és a havi 600 ezer forintos bérezés is kiugrónak számít. A szakma csúcsa ma Magyarországon az az egyetemi-főiskolai tanár, aki évtizedes kutatói háttérrel és jelentős tudományos publicisztikai munkássággal mintegy bruttó 380 ezer forintot kap – írják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.