Közélet

A többség örülne a budapesti olimpiának

Csaknem kétharmad szerint legalább ugyanolyan vagy magasabb színvonalon rendeznénk meg a játékokat, mint Rio de Janeiro.

Az Ipsos legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok 58 százaléka örülne, 62 százaléka büszke lenne, ha Budapesten olimpia, paralimpia lenne 2024-ben. Összességében elmondható, hogy a 2015 decemberében mért eredményekhez képest jelentős elmozdulás nem érzékelhető, a magyarok többsége alapvetően pozitívan viszonyul a 2024-es rendezéséhez.

A rendezés mellett csaknem közel kétszer annyian elkötelezettek (58%), mint ahányan ellenzik (31%). Csak a lakosság 11 százaléka bizonytalan.

A társadalom minden rétegében a támogatók vannak többségben. A diplomásoknál több mint kétszeres, a húszas-harmincas korosztályban több mint két és félszeres az olimpia híveinek aránya az elutasítókéhoz képest. Az életkor növekedésével csökken a pozitívan viszonyulók aránya és ezzel párhuzamosan nő a szkeptikusoké. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre elterjedtebb az olimpia rendezésével való azonosulás és csökken a bizonytalanság.

A fővárosiak megosztottabbak (54%-39%) a rendezést illetően, mint a vidékiek (59%–30%).

A kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévők (nyugdíjasok, alacsony iskolázottságúak) körében lassan, de csökken a bizonytalanság. Míg decemberben az előbbieknek 21, utóbbiaknak 20 százaléka volt bizonytalan, ma ez az arány 17 és 15 százalék.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar társadalom közel kétharmada szerint legalább olyan (38%) vagy magasabb színvonalú (27%) olimpiát rendeznénk, mint idén Rio de Janeiro. A fiatalok nem csak a legelkötelezettebbek, hanem a legoptimistábbak is: 72 százalékuk szerint legalább a rióival azonos nívójú olimpia megrendezésére lenne képes Magyarország.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik