Közélet

A minisztérium szerint csak a magas színvonal miatt kell a közigazgatási bíráskodás

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 26. 09:57

Döbbenetes előterjesztés készült a kormány számára az igazságügyi minisztériumban a 444 szerint. Közigazgatási bíróság néven új szerv jöhet létre, feladata pedig, hogy a jövőben itt határozhatnak többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és több más állami intézmény döntéseinek esetleges jogszerűségéről.

Hogy miért? Mert a „rendes” bíróságok függetlensége több esetben nem találkozott a politikai rendszer elképzelésével.

Ez az új bíróság döntene arról is, hogy mit lehet az állampolgárok elől eltitkolni, itt dőlnének el a közérdekű adatigénylések is.

Lázár János már a csütörtöki Kormányinfón reagált, azt mondta, nem csókos bíróság jön létre, gyorsítanának csak a rendszeren, és ötpárti egyeztetést is szeretnének.

Az Igazságügyi Minisztérium is megszólalt, azt mondják, az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése a rendszerváltás elmaradt adóssága.

Hozzátették, Trócsányi László már az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága előtti 2014. június 3-i miniszterjelölti meghallgatásán célként jelölte meg a közigazgatási bíráskodás újraszabályozását.

A közigazgatási perrendben szereplő Közigazgatási Felsőbíróság létrehozása érdekében a bírósági szervezeti törvények módosítása is szükséges.

A kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, egy olyan professzionálisan működő – a Kúria alatt elhelyezkedő – Közigazgatási Felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.