Közélet
Budapest, 2016. június 7.
Szavaznak a képviselõk az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. június 7-én. A patkóban Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Balog Zoltán, a nemzeti erõforrások minisztere.
MTI Fotó: Kovács Attila

A hatalom számára kényes ügyek egy másik bíróságon dőlnek majd el

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 25. 09:07

Döbbenetes előterjesztés készült a kormány számára az igazságügyi minisztériumban a 444 szerint. Közigazgatási bíróság néven új szerv jöhet létre, feladata pedig, hogy a jövőben itt határozhatnak többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és több más állami intézmény döntéseinek esetleges jogszerűségéről.

Hogy miért? Mert a „rendes” bíróságok függetlensége több esetben nem találkozott a politikai rendszer elképzelésével.

Ez az új bíróság döntene arról is, hogy mit lehet az állampolgárok elől eltitkolni, itt dőlnének el a közérdekű adatigénylések is. Az elképzelés szerint az új szerv vezetőségének felét nem is bírók, hanem közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állítanák össze, ez lenne a másodfok, a közigazgatási felsőbíróság.

Úgy tudni, az Országos Bírói Hivatal nem támogatta az elképzelést, a Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, vagyis Handó Tünde által vezetett szerv a jogállamiságot és a bírói függetlenséget veszélyeztetőnek írta le az elképzelést, utaltak arra is, hogy korrupciós kockázat jöhet, ha bírók helyett a végrehajtó hatalomból érkező emberekre bízzák az igazságszolgáltatást.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.