Közélet

A hatalom számára kényes ügyek egy másik bíróságon dőlnek majd el

Döbbenetes előterjesztés készült a kormány számára az igazságügyi minisztériumban a 444 szerint. Közigazgatási bíróság néven új szerv jöhet létre, feladata pedig, hogy a jövőben itt határozhatnak többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és több más állami intézmény döntéseinek esetleges jogszerűségéről.

Hogy miért? Mert a „rendes” bíróságok függetlensége több esetben nem találkozott a politikai rendszer elképzelésével.

Ez az új bíróság döntene arról is, hogy mit lehet az állampolgárok elől eltitkolni, itt dőlnének el a közérdekű adatigénylések is. Az elképzelés szerint az új szerv vezetőségének felét nem is bírók, hanem közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állítanák össze, ez lenne a másodfok, a közigazgatási felsőbíróság.

Úgy tudni, az Országos Bírói Hivatal nem támogatta az elképzelést, a Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, vagyis Handó Tünde által vezetett szerv a jogállamiságot és a bírói függetlenséget veszélyeztetőnek írta le az elképzelést, utaltak arra is, hogy korrupciós kockázat jöhet, ha bírók helyett a végrehajtó hatalomból érkező emberekre bízzák az igazságszolgáltatást.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik