AppleMark
Közélet

Nyolcvanmilliárdos üzleten ülnek Habony Árpád ismerősei és barátai

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 25. 07:16

Rogán Antalnak sikerült 2012-ben egy olyan törvényt kidolgoznia a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, aminek nyomán egy nehezen átlátható és bonyolult rendszer, valamint cégháló alakult ki.

A Népszabadság azonban kikérte az adatokat a letelepedési kötvényekről és összevetette azokat, hogy megbecsüljék a Kajmán-szigeteken és Liechtensteinben bejegyzett cégek forgalmát. (Ott vannak ugyanis bejegyezve a verseny nélkül helyzetbe hozott vállalkozások.)

Csütörtöki lapszámukban arról írnak, hogy júliusig 3784 harmadik országbeli személy jegyzett államkötvényt 315 milliárd forint értékben. A céljuk az, hogy hazánkba települhessenek és üzletelhessenek az Európai Unióban.

Bevándorló

Összehasonlításképp: 2013 és 2016 júliusa között 263 ezer ember kért menedéket, de csak 1794 ember kapott menekült-, oltalmazott vagy befogadott státuszt. Ugyanebben az időben 10 702 gazdasági bevándorló szerzett tartózkodási engedélyt Magyarországon, miután a család letelepedési állampapírt vásárolt. Többségük Kínából és Oroszországból, de jöttek muzulmán országokból is.

De valójában nem ők, hanem a folyamatba beiktatott, alig kibogozható tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek jegyzik a kötvényeket az Államadósság Kezelő Központnál. Mert a rendszert direkt úgy alkották meg annak idején, hogy a hasznot az erre specializálódott vállalkozások, valamint a nekik dolgozó ügyvédek tehessék zsebre.

A folyamat a következő:

  • Az EU-n kívüli állampolgár felkeresi a közvetítéssel foglalkozó céget, akik befizetik a kötvény árát.
  • Ennek az ára kezdetben 250 ezer euró (77,5 millió forint) volt, 2015-től azonban már 300 ezer euró (93 millió forint).
  • Erre jön még rá a cégek által elkért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró (13,9–18,6 millió forint) között van.
  • Ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kiállít egy engedélyt, amivel lehet befektetni, vállalkozni és vízum nélkül utazni Schengenen belül. Ráadásul jöhet az egész család.
  • De a közvetítő nem 300 ezer eurót utal tovább az ÁKK-nak, ugyanis kedvezményes, úgynevezett diszkontáron jut hozzá az állampapírhoz. Ezt a 2012-es jogszabály teszi lehetővé, ami külön garantálta az ötéves lejáratú kötvények kamatát, a diszkontot, ez pedig nem lehet évi két százaléknál kevesebb.

Vagyis az összes, 315 milliárd forintos jegyzés után ezek a cégek 33,6 milliárd kamatra tettek szert, plusz az ügyintézési díj. Kötvényenként tehát 23–27 millió forintot keresnek a közvetítők.

Árpád és barátai

Azt pedig, hogy ki foglalkozhat közvetítéssel, a parlament gazdasági bizottsága határozza meg, amit miniszteri kinevezéséig Rogán Antal vezetett.

Versenyeztetés nem volt, korábban az egyik cég vezetője, Raj Rafael elismerte, csak egy e-mail címre kellett elküldeni a jelentkezésüket. 2013-ban hat cég nyert, közülük csak egy magyar, a többi ismert adóparadicsomokban székel, úgy, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus, Liechtenstein, Szingapúr.

Rogán Antal a támadásokra reagálva már korábban mondta, a jelentkezésekből ő tudja, kik a tulajdonosok, jegyzett üzletemberek, megnyugtató nevek.

Három cég már elveszítette jogát a kereskedésre, a 2014-2015-ös újraosztásnál a lap szerint három olyan társaság került ki nyertesként, amelyeknek közvetve van némi kötődésük a miniszterelnöki főtanácsadóhoz, Rogán jó barátjához, Habony Árpádhoz.

  1. A liechtensteini VolDan egy grúz-izraeli üzletemberpáros, Shabtai Michaeli és Michael Gagel érdekeltsége. Családtagjaik jó viszonyt ápolnak Rogán, Habony és Andy Vajna nőismerőseivel. Az orosz piacot uralják.
  2. A kínaiaknál nyomul a Hungary State Special Debt Fun (HSSDF), képviselőjük Jonathan Chan helikopteres városnézést foglalt 977 ezer forintért Habonynak és barátnőjének Hongkongban. A Népszabadság szerint Habony az utóbbi időben többször is megfordult a városban, nemrég Orbán korábbi tanácsadójával, Tombor Andrással.
  3. A harmadik cég, az Arton foglalkoztatja a Habony-ügyeit intéző ügyvédet, Kosik Kristófot. Ez az egyedüli, Budapestre bejegyzett cég.

Visszaesés

Az ÁKK korábban arról számolt be, hogy idén visszaesett a kötvények iránti kereslet, mire a kormánypártok azonnal léptek. Egy törvénymódosítás után már nem kell fél évet várni a letelepedési engedélyre. Ezek után júliusban tizennégyezerrel több kötvényt adtak el, mint az előző hónapban.

(Népszabadság)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.