Budapest, 2016. június 6.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Kőrösi Csoma Sándor Program zárókonferenciáján Budapesten, a Magyarság Házában 2016. június 6-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

A migránsozás miatt is kell a KDNP-nek a vasárnapi boltzár

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2016. 08. 23. 16:39

Gyenge kísérlet a vasárnapi boltzár KDNP-s újratöltése, a társadalom egyszer már elutasította az ötletet, az meg is bukott. Akkor miért erőltetik ezt újra? Szakértőket kérdeztünk.
Korábban a témában:

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hétfőn az ATV-nek azt mondta, sok százezer ember van, akit a vasárnap elvétele megfoszt attól, hogy a családjával lehessen.

Szerinte bebizonyosodott, hogy a vasárnapi boltzár miatt nem voltak elbocsátások, és az semmilyen negatív hatással nem volt a gazdaságra. Viszont szerinte a családok sokkal több időt töltöttek együtt hétvégén és még a turizmusnak is jót tett.

Nem adjuk fel, folytatjuk a küzdelmet, a kulcsdolog az, hogy a társadalmat kell meggyőzni a vasárnapi pihenőnapról

– mondta.

Egyszer már megbukott

Megkérdeztük a hipermarketláncok közül a Tescót, Spart, illetve a diszkontok közül a Lidlt és az Aldit, hogy kommentálják a KDNP régi-új ötletét, de nem kívántak nyilatkozni. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint, a társadalom többsége – felmérések szerint legalább kétharmada – nem támogatja a vasárnapi boltzárat. Azt mondta a 24.hu-nak, hogy az emberek többsége nyitvatartás-párti, és mégiscsak a vásárlók szavát kellene tiszteletben tartani ebben a kérdésben.

Szerinte a KDNP értékrendje olyan, hogy soha nem fognak letenni arról, hogy vasárnap kevesebbet kelljen dolgozni, például az építőiparban is. Hangsúlyozta: ez az értékrend önmagában pozitív, de ő más véleményen van.

Vámos úgy vélte, hogy a vásárlóknak és a gazdaságnak is az a jobb, ha nyitva vannak a boltok vasárnap. Szerinte Semjénnek önmagában igaza van, hogy nem voltak tömeges elbocsátások a boltzár miatt, bár ez nem pontosan fedi a valóságot. Az elbocsátás ugyanis munkajogi kategória, általában az alkalmazottakat szokták elbocsátani. Csakhogy a kiskereskedelemben főként vállalkozók dolgoznak, akiket nem elbocsátanak, hanem bezárják a boltjukat, azaz csődbe mennek. És tény, hogy a kormány miatt sok egyéni vállalkozó, segítő családtag, vagy négy főnél kisebb cég zárta be a boltját, mondta.

Háromezer kisbolt tönkrement, a foglalkoztatottak száma 15 ezerrel csökkent. Tehát a boltzárnak igenis volt negatív hatása a gazdaságra

–         mondta Vámos György a 24.hu-nak.

Vámos úgy vélte, a boltzár hozadéka volt az is, hogy a kis- és közepes vállalatok számára egyáltalán nem javultak a piaci lehetőségek, holott korábban volt egy ilyen kormányzati szándék, ti. az ő védelmükkel is indokolták a módosítást. Ma már látjuk, hogy ez éppen az ellentétes hatást érte el, mondta. Összességében a vasárnapi zárva tartás időszaka nem okozott piaci veszteséget a kiskereskedelmi szektornak, mivel a gazdaság fejlődésével, évi 5 százalékkal bővült a forgalom 2015-ben. Vámos a boltzár turizmust fellendítő hatásáról csak annyit mondott: ő nem turisztikai szakértő, de szerinte a nyitott bolt, például a Balatonnál, az éppen egy turisztikai vonzerő.

Budapest, 2016. április 12.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (b-j) a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (b-j) a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. MTI / Kovács Attila

Mindent a migránsozás határoz meg

Politikai elemzők szerint a vasárnapi boltzár újratöltésével a migránsozás miatt ért kritikákat akarja tompítani a KDNP. Reiner Roland, az Integrity Lab politikai elemzője szerint az utóbbi időben felerősödött a keresztény értékek számonkérése a kormányon – köszönhetően Ferenc pápa menekültekkel kapcsolatos, befogadáspárti álláspontjának – ez alighanem a KDNP-n csapódik le leginkább.

Erre a kritikára lehet egyfajta kísérlet a szabad vasárnap gondolatának újraélesztése, egy pozitívnak szánt intézkedés, amelyet Semjén részben a kereszténységre hivatkozva akar bevezetni

– mondta a szakértő.

Reiner szerint politikai szempontból ugyanakkor erősen kétséges az egyszer már megbukott kísérlet újra felmelegítése. Egyrészt azért, mert a boltzár megosztó a kormányon belül – Varga Mihály kitartóan ellenzi -, másrészt a társadalom többsége valóban nem támogatja a vasárnapi boltzárat.

A tavaszi visszavonás taktikai jellegét Semjén Zsolt is elismerte: akkor a kormány jogosan félt attól, hogy az MSZP-s aláírásgyűjtés nagyon komoly lendületet kaphat, mondta Reiner. Kérdésre válaszolva elmondta: több ok is állhat annak a hátterében, hogy most jött elő ezzel újra Semjén.

Egyrészt ez láthatósági kérdés – a KDNP-nek nincsenek sikeres ügyei, a boltzárat már az előző, 2010-es ciklusban is akarták, akkor nem lett belőle semmi, illetve Hoffmann Rózsán keresztül sokáig a párthoz kötött oktatáspolitika az egyik legkevésbé sikeres terület.

A másik, politikai szempont az lehet, hogy az MSZP-s földügyi népszavazás úgy tűnik, sikertelen volt, így megerősödhetett az a vélemény a kormányzati körökben, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy esetleges vasárnapi boltzár eltörlésére vonatkozó kezdeményezés sikeres tudna lenni. Más kérdés, hogy mennyire lehet ezt a kettőt összehasonlítani: bár a földügynek próbáltak országos jelentőséget adni, mégis kevés embert érintett, a boltzár viszont lényegesen több választót érintett közvetlenül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.