Közélet

Elrettentésből szívatja a menedékkérőket a magyar állam

A menekülttáborokban is lenne elég férőhely, mégis a porban kell várakozniuk, ahol egyetlen vízcsap jelenti az ellátást.

A helyszínen próbált utánajárni az Index újságírója, hogy miért tiltottak ki segélyszervezeteket a szerb-magyar határon kialakított tranzitzónáktól. Az kiderült, hogy a magyar állam nem töri magát, hogy ellátást biztosítson a menedékkérőknek, a cikk szerzője pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a kitiltás mögött „a területen tomboló önkény” áll.

A magyar állam azért állított fel tranzitzónákat, mert azt nem lehet megtenni, hogy egyáltalán ne engedjünk be menedékkérőket. Naponta 15 embert engednek be azok közül, akik legálisan szeretnének bejönni az országba, de még ekkor is előbb egy „ketrecben” tartják őket napokig, mindenféle ok nélkül. Ezután kerülnek nyílt táborba.

A kerítés másik oldalán, már magyar területen hetekig, hónapokig is váratják az embereket, akiknek egyetlen vízcsap és a túléléshez elegendő élelem áll rendelkezésére. Néhány hete a szerb hatóságok állítottak fel néhány toi-toi vécét. Ez az a terület, ahol nem engedik, hogy a Migszol és az Oltalom segítsen a rászorulóknak.

A tiltásokat nem indokolják, arról a segélyszervezetek papírt sem kaptak. A Belügyminisztérium sem válaszolt arra, hogy a kitiltás központi utasításra történt-e, vagy az ott szolgálatot teljesítők határoztak róla, ahogy az sem derül ki, milyen döntési jogosítványaik vannak a helyben szolgálóknak.

Az újságíró egy, a helyszínen dolgozó gyermekorvos munkáját is követte. Csak a tompai senki földjén négy, egy hónaposnál kisebb babát kellett ellátnia, akik családjai három-négy hete táboroztak a pokrócokból és lombokból tákolt viskókban.

A családoknak, köztük sok kisgyereknek nem azért kell ellátás nélkül, a porban élniük, mert ne lenne más lehetőség. A menekülttáborokban volna elég férőhely, de a magyar állam, vélhetően a menekültek elriasztása miatt igyekszik annyira mostoha körülményeket teremteni, amennyire csak lehet – derül ki a riportból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik