gyermekhospice (gyermekhospice, dóri ház)
Közélet

Orbán költöztetésén spórolnának, hogy jusson pénz a gyógyíthatatlan gyermekeknek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 01. 16:05

Törvényt is módosítanának ehhez.

Három szocialista képviselő (Bangóné Borbély Ildikó, Szakács László, Tóth Bertalan) a költségvetési törvényeket (az ideit és a 2017-est) is módosítaná azért, hogy a gyermekhospice ellátást nyújtó intézmények zavartalanul működhessenek.

Magyarországon jelenleg nincs olyan kórház, ami ilyen ellátást biztosítana, noha egy

szolidáris, keresztény alapokon nyugvó társadalomban a legminimálisabb elvárás, hogy szüleikkel együtt megfelelő támogatást kapjanak azok a gyermekek, akik súlyos betegségük miatt nem élhetik meg a felnőttkort.

(Néhány napja Rétvári államtitkár maga is elismerte, hogy a kórházaknál hiába emelték a díjazást, a palliatív ellátásra a 2015-2016. évben egyelőre nem érkezett többletkapacitás-befogadási kérelem.)

Az országban így csak két központ vállalja ezt a küldetést, de ezek sem kapnak normatív állami támogatást, magánadományokból próbálják fenntartani magukat, ami azonban a zavartalan működéshez nem elég.  A két intézmény egyikében, a pécsi Dóri Házban már volt példa rá, hogy kikapcsolták az áramot, komoly nehézség az orvosok, ápolók fizetésének kigazdálkodása.

Holott minimális összegű, de rendszeres állami támogatás biztosításával ezek az intézmények zavartalanul el tudnák látni hivatásukat.

A szocialisták az ellátás zavartalan működéséhez biztosítanák a költségvetési támogatást, amihez mindössze 60 millió forint kell.

Ez az összeg költségvetési szempontból nem jelentős, ugyanakkor biztos alapot jelent a jelenleg súlyos pénzügyi gondokkal küszködő gyermekhospice intézményeknek.

Az ellenzéki politikusok szerint a többletforrás töredéke annak a kiadásnak, amit például ebben, illetve a következő évben a magyar állam a Miniszterelnökség Budai Várba költöztetésére fordít. A törvényjavaslat ezért e beruházási keret terhére, a költségvetési hiány növelése nélkül támogatná a gyermekhospice-ellátás fenntartását.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. november 24.
A budapesti olimpiai helyszínek 3D-s bemutatóját nézik hoszteszek a Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott Airbus A321-es típusú repülőgép bemutatóján a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján 2016. november 24-én. A budapesti pályázatot két repülőgép népszerűsíti, amelyek a Wizz Air flottájában teljesítenek szolgálatot.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.