Közélet
gyermekhospice (gyermekhospice, dóri ház)

Alaposan megnézi a kormány, ad-e ötmilliót gyógyíthatatlan gyerekekre

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 29. 13:25

Továbbra is csak ígéret van, hogy a pénzt megkapja a pécsi gyermekhospice-ház. Az ellátást a kórházak nem vállalják.

A korábbi sajtóhírek alapján Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról kérdezte Balog Zoltán minisztert, miért nem teljesítette a kormány tavaly márciusi ígéretét, miért nem csatornáz tb-támogatásokat a gyermekeknek életvégi ellátást nyújtó házakba. Mivel ez nem történt meg, ezek az intézmények komoly gondokkal küzdenek, zömmel adományokból, pályázati pénzből tartják fenn magukat.

Egyszeri, ötmilliós támogatására is hónapok óta vár az ország első gyermekhospice-központja, a pécsi Dóri Ház. A pénzt a tárca még tavasszal ítélte meg. Azóta minden hónapban gondot okoz a nővérek, orvosok, terapeuták fizetésének átutalása, előfordult, hogy kikapcsolták az áramot.

A szocialista képviselő arra volt kíváncsi:

  • Miért nem kapta meg a Dóri Ház a neki megítélt támogatást?

  • Miért nincs külön keret a gyerekek palliatív ellátására? Miért ígérték meg a tb-támogatást, ha valójában nem is adnak rá pénzt?

  • Miért nincs az országban egyetlen olyan kórház sem, amelyben működne gyermekek számára életvégi ellátást nyújtó osztály?

Rétvári Bence (KDNP) államtitkár szerint az állam két módon is finanszírozza a gyermekek palliatív (csak a tünetek enyhítésére szolgáló, nem a betegség megszüntetésére irányuló) ellátását. Pénz jár a fekvőbeteg-intézményekben nyújtott, illetve az otthoni hospice ellátásért. A politikus válaszából kiderül, hogy a két napidíj között jelentős a különbség.

A napidíj összegét a krónikus alapdíj (5600 forint) és a hospice ellátás szorzója határozza meg. A gyermek palliatív ellátás finanszírozásával kapcsolatos problémák megoldása érdekében 2015. július 22-től új krónikus szorzó került megállapításra. Ezen időponttól kezdve a gyermekhospice ellátás külön, 2,7-es szorzóval kerül finanszírozásra, így jelenleg a napidíj 15.120 forint. A bérbeépítésről szóló, kihirdetett új kormányrendelet elfogadásával 2016. augusztus 1-től a szorzó 3,0-ra változik, így a napidíj 16.800 forintra emelkedik. Az otthoni hospice ellátást végző szolgáltató finanszírozása az otthoni szakápolás kiadási előirányzata terhére történik. Az otthoni hospice ellátás finanszírozási egysége az ellátási nap, amely az otthoni ellátáson kívül magában foglalja a folyamatos rendelkezésre állást is. A napidíj mértéke az otthoni szakápolás alapdíjának (3380 forint) 120 százaléka, azaz 4056 forint/beteg/nap.

Kórház ugyanakkor csak abban az esetben kaphat napidíjat, ha megfelel számos jogszabálynak, szakmai minimumnak, valamint engedélyt kap arra, hogy legyen gyermek palliatív ellátást nyújtó osztálya.

Gyermek palliatív ellátás végzésére a 2015-2016. évben egyelőre nem érkezett többletkapacitás-befogadási kérelem.

Vagyis a kormány ott emeli a napidíjat, ahol intézményi formában valóban nem nyújtanak a gyógyíthatatlan gyermekeknek élet végi ellátást. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dóri Házon kívül kifejezetten gyermek hospice ellátással foglalkozó intézmény, a Törökbálinton található Tábhita gyermekhospice ház “teljes kapacitással és stabilan működik”. Rétvári azt már nem tette hozzá, hogy ez egy vállalkozónak köszönhető. Arról viszont nem feledkezett meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárától 2013-ban

1 millió forint összegű támogatásban részesült a Szemem Fénye – A Beteg Gyermekekért Alapítvány a Dóri Ház működésének támogatása céljából. Továbbá a Magyar Hospice Alapítványt, mely gyermek- és felnőtt hospice ellátást egyaránt végez, a 2014-2015. évben 10-10 millió forinttal támogatta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.”

A Dóri Ház működésére tavasszal megítélt pénzt ugyanakkor már átcsoportosították, a Szemem Fénye Alapítványtól pedig a jogszabályoknak megfelelő teljes körű dokumentáció július 14-én beérkezett a minisztériumba.

Amennyiben az Alapítvány a szerződés aláírásakor megfelel a támogatásra vonatkozó valamennyi jogszabályi feltételnek, úgy a szerződéskötést követő 10 napon belül hozzájuthat az 5 millió forintos támogatáshoz.

Korábban a Demokratikus Koalíció pécsi szervezete felháborítónak nevezte, hogy “a kormány a haldokló gyermekek ellátásán spórol”. A DK embertelennek minősítette a mulasztást, a felelős megnevezését követelte, míg az Együtt a pénz azonnali átutalásáért szállt síkra, mondván, az ötmillió forint nem fiskális tétel, hanem “emberségességi minimum.”

A párt szerint “egy magát kereszténynek hazudó kormánytól teljesen elfogadhatatlan, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeknek és családjaiknak a betegség legsúlyosabb fázisában nem biztosítanak olyan körülményeket, amelyek valamelyest enyhíthetik szenvedéseiket. A kormány kegyetlenségét bizonyítja az is, hogy míg egy ilyen intézmény fenntartására semmi sem jut, addig százmilliárdokat költenek az olimpiai előkészületekre, a Paks2-beruházásra, a Liget-projektre és Orbán Viktor Várba költözésére “.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.