Közélet

Azt hitted, hogy egy varrat nem lehet intelligens? Akkor gondold újra!

Egy vágás ejtette seb nem csak akkor okoz kellemetlenséget, amikor keletkezik, hanem még hetekkel utána is gondoskodást igényel. Időnként meg kell jelenni az orvosnál ellenőrzésre, egészen addig, amíg a varratszedés szintén nem túl örömteli aktusa meg nem történik. Ez idő alatt bármikor felléphet fertőzés vagy gyulladás, amit jelezni kell az orvosnak, kivéve, ha ezt az egészet el nem rendezi az intelligens varrat.

Persze, kicsit fárasztó már, hogy mindenhol mindenből okos és intelligens eszközök válnak, de ez van, amikor az elektronikai háttér és a mérnöki tudás elér egy bizonyos szintre. Ez történt a Tufts Egyetem (Massachusetts, USA) kutatólaborjában is, ahol a hagyományos orvosi cérnákat és fonalakat speciális, szintetikus anyagokkal helyettesítették. Ennek az átmérője természetesen így sem lehet túlságosan nagy, így nano méretű érzékelőket, elektronikát helyeztek el bennük, amelyek begyűjtik a seb körüli információkat.

intelligens_varrat

Mérik például a szövet hőmérsékletét, a bőr pH értékét, a vércukor szintet, a bőr felszínének húzódását, feszülését, és még azt is érzékelik, ha valamilyen fertőzés, gyulladás van kialakulóban a seb környékén. A varrat az adatokat ezután vezeték nélküli kapcsolat (nyilván Bluetooth, mert attól minden jobb, mint tudjuk) segítségével átküldi a beteg mobiljára, amiből a kezelőorvos valós időben tájékozódhat a seb állapotáról.

Az eljárást kidolgozó kutatók szerint ebben az a nagyszerű, hogy a varratok a jövőben nem csak sebekben, hanem belső szervekben, implantátumokban is elhelyezhetők, sőt, intelligens szövetekbe, anyagokba is be lehet szőni, varrni majd őket. A varratokat egyelőre patkányokon tesztelték és bár az eddigi eredmények bíztatóak, még jó pár évig várnunk kell, mire vezeték nélkül adhatunk le jeleket a dokinak a frissen szerzett vágott sebünkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik