Közélet

Esik a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 07. 13. 12:46

A Republikon Intézet júniusi közvélemény-kutatása szerint a pártválasztók körében az előző hónaphoz képest csak a Fidesz-KDNP és az Együtt tudott erősödni. A választópolgárok e csoportjában a Fidesz-KDNP szövetség múlt havi eredményéhez képest három százalékpontot erősödve 46 százalékon áll.

Vagyis a kormánypártok képesek voltak visszaszerezni az április–május során elbizonytalanodott, esetlegesen elpártolt szavazóik egy részét.

Az ellenzék vezető ereje továbbra is az MSZP, 18 százalékon állnak, a Jobbik 17 százalékkal követi őket, a sorrend változatlan májushoz képest.

A többiek sorrendben:

  • DK – 7 százalék,
  • LMP – 4 százalék,
  • Együtt – 4 százalék (ők erősödtek),
  • a Liberálisok és a PM 1-1 százalékon áll.

A Republikon kutatása a Fidesz kisebb mértékű erősödése, valamint a legtöbb ellenzéki párt gyengülése mellett a szavazók jelentős elbizonytalanodását, inaktivitását is mutatja.

Állítják, ez nem feltétlen jelent pártoktól való tudatos elfordulást, sokkal inkább a nyári időszakot jellemző inaktivitás, illetve az ilyenkor jelentkező általános politikai érdektelenség következménye.

A teljes népességen belül mindegyik politikai párt értékei alacsonyabbak, mint májusban voltak.

A Fidesz-KDNP a múlt havi 27 százalék helyett 24 százalékon áll.

Az MSZP és a Jobbik a májusban mért 12 százalék helyett júniusban már csak a megkérdezettek 10, illetve 9 százalékának támogatását tudhatja maga mögött.

A nem, életkor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatást a Republikon Intézet 1000 fős mintán végezte június utolsó hetében.

A teljes kutatást ide kattintva érhetik el.

Kiemelt kép: Berecz Valter, 24.hu

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.