Közélet

Vita arról, a fideszes iskolabezárás szélsőlibeláris falurombolás-e

Rétvári államtitkár szerint ez inkább esélyteremtés.

Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumot vezető minisztertől kérdezett Ander Balázs, a Jobbik képviselője.

Klebelsberg iskolát vitt a legnyomorúságosabb helyekre, Önök viszont iskolát zárnak be a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, avagy miért kísérthet még most is a szélsőliberális falurombolás szelleme?

Az ellenzéki politikus a kistelepülések haldoklását az évtizedek óta tartó vidéksorvasztással, a mezőgazdaság szétverésével, a falusi élettér beszűkülésével magyarázta. Szerinte ez törvényszerűen vezetett a gyermekhiányt eredményező népesedési katasztrófához Somogy megyében is”. Egy iskola felszámolása

— történjen az bármilyen indokkal és felhatalmazással —, mégiscsak faluromboló lépésnek minősül, amivel egy újabb szeget vernek a vidék koporsójába.

A kistérségek, aprófalvas vidékek lakói félnek a jövőtől, nem bíznak az oktatáspolitikában – írta a Jobbik politikusa, aki arra is kíváncsi volt, hány iskolát zárnak még be ebben a ciklusban, tervez-e a kormány Somogy megyében (Barcs, Csurgó, Nagyatád, Kadarkút térségében) a vízvári iskola felső tagozatának bezárása után újabb „átszervezést”. Az ellenzéki képviselő szerint az érintett vízvári szülők közül is többen szerették volna, ha megmarad a felső tagozat, de mások, máshol döntöttek a sorsukról.

A miniszter helyett államtitkára válaszolt. Jelezte: állami felelősség a köznevelési feladat ellátása. Rétvári Bence a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) javaslataiban szereplő tényekre szorítkozva azt írta, a vízvári iskolához hasonló átszervezés a Nagyatádi Tankerületben lesz.

A Segesd-Taranyi IV. Béla Király Általános Iskola Taranyi Tagintézményének felső tagozatos tanulóit a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Művészeti Iskola fogadja be. Rétvári válaszában azt is írta, hogy a Jobbik politikusának be kellene látnia végre,

hogy szó sincs itt falurombolásról, annál inkább egy felelősségteljes fenntartói törekvésről, amely a diákok számára egyenlő esélyeket kíván teremteni úgy, hogy működőképessé, fenntarthatóvá próbálja tenni intézményrendszerét.

A Barcson élő jobbikos képviselő korábban az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta, hogy a vízvári általános iskola felső tagozatának bezárásával a kormány 13 millió forintot spórolhat, miközben ezen az egész település sorsa múlhat. Mint mondta: ennek az összegnek a húszezerszeresét költik stadionok megépítésére. Ander Balázs akkor abszurdnak és pofátlannak nevezte, hogy ennyi pénzen múlik Vízvár jelene és a jövője.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik