Közélet

Zsolnay-vita: elutasították a pécsi önkormányzat cégbejegyzését

A kigolyózandó vállalkozás nyújtott be kérelmet törvényességi felügyeleti eljárás iránt.

A cégbíróság első fokon elutasította annak a kft-nek a bejegyzését, amelyet a pécsi közgyűlés alapított azért, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szerintük elkerülhetetlen felszámolása esetén tovább vigyék a másfél évszázados múltú gyár működését.

Az új céghez, a Ledina Kerámia Kft-hez június elején már átszerződött a Zsolnay 130 alkalmazottja. A törvényszék soron kívüli eljárásban bírálta el a bejegyzést, valamint a Zsolnay által beterjesztett cégtörvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet. A bíróság első fokon helyt adott ennek a kérelemnek, egyben elutasította az új kft. bejegyzését.

A pécsi önkormányzat jogi képviselője, Szabó Iván ügyvéd jelezte: fellebbeznek a döntés ellen, amelynek oka szerinte tartalmi hiba. A Zsolnay ugyanis összeférhetetlenségre hivatkozott két olyan, a Zsolnayba korábban az önkormányzat által delegált felügyelő bizottsági taggal kapcsolatban, akik ugyan lemondtak tisztségükről, a cég azonban „munkájukra igényt tartva mégsem engedte el őket”.

A Zsolnay körüli vita odáig nyúlik vissza, hogy Bachar Najari svájci-magyar üzletember 2013-ban megszerezte a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét 180 millió forintért, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak. A tőkejuttatást azonban nem hajtotta végre határidőre, kötelezettségét pedig egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. A pécsi önkormányzat a vitatott ingatlanapport miatt 300 millió forintos kártérítési pert indított a zrt-vel szemben.

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap. A cégnél április végén a NAV is eljárást indított, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. Ideiglenes vagyonfelügyelőt is kirendeltek a Zsolnayhoz, de a cég a múlt heti információk szerint visszakapta korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét, miután a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV által kezdeményezett, házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik