Közélet

Zsolnay-vita: elutasították a pécsi önkormányzat cégbejegyzését

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 20:21

A kigolyózandó vállalkozás nyújtott be kérelmet törvényességi felügyeleti eljárás iránt.

A cégbíróság első fokon elutasította annak a kft-nek a bejegyzését, amelyet a pécsi közgyűlés alapított azért, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szerintük elkerülhetetlen felszámolása esetén tovább vigyék a másfél évszázados múltú gyár működését.

Az új céghez, a Ledina Kerámia Kft-hez június elején már átszerződött a Zsolnay 130 alkalmazottja. A törvényszék soron kívüli eljárásban bírálta el a bejegyzést, valamint a Zsolnay által beterjesztett cégtörvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet. A bíróság első fokon helyt adott ennek a kérelemnek, egyben elutasította az új kft. bejegyzését.

A pécsi önkormányzat jogi képviselője, Szabó Iván ügyvéd jelezte: fellebbeznek a döntés ellen, amelynek oka szerinte tartalmi hiba. A Zsolnay ugyanis összeférhetetlenségre hivatkozott két olyan, a Zsolnayba korábban az önkormányzat által delegált felügyelő bizottsági taggal kapcsolatban, akik ugyan lemondtak tisztségükről, a cég azonban „munkájukra igényt tartva mégsem engedte el őket”.

A Zsolnay körüli vita odáig nyúlik vissza, hogy Bachar Najari svájci-magyar üzletember 2013-ban megszerezte a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét 180 millió forintért, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak. A tőkejuttatást azonban nem hajtotta végre határidőre, kötelezettségét pedig egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. A pécsi önkormányzat a vitatott ingatlanapport miatt 300 millió forintos kártérítési pert indított a zrt-vel szemben.

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap. A cégnél április végén a NAV is eljárást indított, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. Ideiglenes vagyonfelügyelőt is kirendeltek a Zsolnayhoz, de a cég a múlt heti információk szerint visszakapta korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét, miután a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV által kezdeményezett, házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.