Közélet

Virrasztást tartottak a cincinnati állatkertben lelőtt gorillára emlékezve

Virrasztást tartottak hétfőn állatvédők a cincinnati állatkertben lelőtt gorillára emlékezve.

“Értelmetlen tragédiának” nevezte a szervezők egyike, Anthony Seta a 17 éves gorilla halálát és elmondta, hogy a virrasztást

nem azért szervezték, hogy bűnbakot keressenek, hanem ezért, hogy megemlékezzenek a Harambe nevű gorilláról.

Szerinte az emberek üvöltözhetnek a gyermek szüleivel és az állatkerttel is, a tény az, hogy megöltek egy gorillát, amelyik épp most ünnepelte születésnapját. Harambének május 27-én volt a születésnapja, egy nappal azelőtt, hogy szombaton lelőtték.

Az állat kilövése hatalmas felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Több mint kétezer ember írta alá a Change.org honlapon közzétett tiltakozást, amely élesen bírálta a cincinnati rendőrséget és az állatkertet, amiért lelőtték a gorillát és a szülők felelősségre vonását követelték, amiért nem vigyáztak gyermekükre.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy nem emeltek vádat a szülők ellen, akiknek kilétét nem hozták nyilvánosságra.
A Facebookon létrehozott Justice for Harambe című oldalhoz is több ezren csatlakoztak.

Ha azt hisszük, hogy elfogadható egy gorillamegölése, aki nem csinált semmi rosszat, akkor nem gondolom, hogy városunkban gorillát kellene tartani,

írta egyikük. ú

A PETA állatvédő szervezet honlapja sem biztos abban, hogy szükség volt az állat kilövésére:

A nyugati síkvidéki gorillák szelíd állatok, nem támadnak, hacsak nem provokálják őket.

Thaen Maynard, az állatkert igazgatója azzal védekezett, hogy a veszélyes állatokkal foglalkozó csoportjuk, amelyben állatgondozók, állatorvosok és biztonsági szakemberek vannak, helyes döntést hozott a gorilla megöléséről. Azt viszont elismerte, hogy a több mint 400 kilós állat nem fenyegette a gyermeket, de izgatott állapotban volt és egy nagyon erős állatról volt szó.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik