Közélet

Nem lesz kész a választásokig az új állami konferencia-központ

Bár tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánították, még mindig csak tervezés alatt áll a Művészetek Palotája melletti területre megálmodott konferencia-központ – írta meg a Népszabadság. A lap szerint a vizes-vb miatt kerülhetett ki a kormányfigyelem fókuszából a 25 milliárdos fejlesztés, a korábban beharangozott 2018-as helyett 2019-es átadás várható.

A tervezői pályázaton nyertes Finta stúdió eddig időben teljesítette a rábízott feladatokat,  a koncepcióterv határidőre elkészült, amit a magyar és a külföldi konzulens is támogatott. A lapnak Finta József építész elmondta: ezt követően már nem tudtak továbblépni, mivel a kiviteli engedélyes tervek elkészítéséhez is szükségük lenne egy indító hozzájárulásra, holott már rég dolgozniuk kellene rajta. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint jelenleg a koncepcióterv véleményezése zajlik, amelyhez nemzetközi szakértőket vonnak be.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos tavaly májusban a Népszabadság kérdésére azt mondta: abban bízik, hogy még ebben a kormányzati ciklusban felépül a központ. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára még februárban is 2018. végi átadást ígért.

Emlékeztetnek: az MNV két évvel ezelőtt vásárolta meg a Rákóczi hídhoz közel fekvő 13 ezer négyzetméteres telket a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségében lévő TriGránit Expo Vagyonkezelő Kft.-től. nettó 4,776 milliárd forintos áron.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik