Közélet

Orbán már kisebbségben, rendszere “egy zsákutcás modell”

Tölgyessy Péter (Array)
Tölgyessy Péter (Array)
A Fideszt 2002 óta rendszeresen túlmérik a közvélemény-kutatások – mondta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző, alkotmányjogász az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett rá, hogy 2002-ben is 12 százalékpontos előnyt mutattak a közvélemény-kutatások, a Fidesz mégis veszített.

Most szerintem minden korábbinál nagyobb ez a túlmérés, az időközi választások is ezt mutatták.

Tölgyessy Péter szerint ugyan olyan helyeken voltak az időközi választások, például Salgótarjánban, ahol nem jó a Fidesz helyzete, ő mégis úgy véli, jóval kisebb a különbség a kormánytöbbség és az ellenzék között.

Ez részint természetes is, hiszen a ciklus közepén vagyunk, ilyenkor vannak a legmélyebben a kormánypártok.

A túlmérés részben annak köszönhető, hogy a társadalmat a Fidesz nyomás alatt tartja, a média többsége a Fideszhez tartozik, az emberek nem nyilatkoznak arról, kire szavaznának.

A Fidesz ma is a legjobban szervezett kisebbség. Most bátrabb vagyok, mint 2002-ben, amikor hittem a közvélemény-kutatásoknak, jobban hallgatok a politikai ösztönömre, de szerintem a miniszterelnök is így gondolkodik. Orbán Viktor nemhogy 10 százalékot, de 1 ezreléket sem kockáztathat.

Az elemző megismételte, hogy a miniszterelnök nagy tűzijátékra készül a következő évben. A 2017-es büdzsé is költekező választási költségvetés lesz, Orbán jó időzítésével 2017 nyarán jöhetnek nagy dobások.

Könnyen lehet, hogy még a miniszterelnök sem tudja, mi lesz az, de a Fidesz a nagy dobásait mindig úgy valósítja meg, hogy nem a költségvetést használja fel, hanem elveszi a másét, és szétosztja.

A Fidesz semmiképpen nem engedheti, hogy az ellenzék legyőzze – tette hozzá.

Az ellenzék többsége börtönben vagy külföldi emigrációban szeretné látni a Fidesz politikusait, ezt a kockázatot nem vállalhatják. A Fidesz nem fog békésen belemenni a késbe,ahogy 2002-ben belement. Ezért a Fidesz mindent fel fog használni a győzelem érdekében, a politikai ellenfelek támadását és a más pénzéből való költekezést is.

Tölgyessy Péter a műsorban ismét emlékeztetett rá, hogy új rendszerváltás történik.

Orbán Viktor valami olyasmit próbál csinálni a kapitalizmussal, de a demokráciával is, amit Kádár János csinált.

A kormányfő otthonossá akarja tenni a rendszert a magyaroknak, akik úgy érezhetik, hogy 25 év elég lehetett az előző rendszernek a bizonyításra. Az ellenzék hiába emleget zsarnokságot, korrupciót, mert a magyarok ezt megszokták. A baloldal a Sátán szerepét kapta az orbáni mitológiában, a Jobbik pedig a fiatal lázadóét. A baloldal szinte nem is létezik ennek a generációnak.

Tölgyessy Péter szerint ugyan iszonyú nagy az elégedetlenség az országban, de az ellenzéki pártok között ő nem lát olyat, amely képes lenne azt egységes erővé szervezni.  Ugyanakkor, ha nagyon nagy az elégedetlenség, ez bármikor nagyon erőssé válhat, átfordulhat. Az elemző a miniszterelnök helyében tartana is ettől, hiszen a Fidesz tudja a legjobban (’89-ben ez történt), hogy egy új és tiszta erő milyen veszélyes lehet, ha a sok elégedetlenség “összekötődik”.

Az Orbán-rendszer sikert nem tud adni, bűnbakot viszont igen, mert ebben profi. Ugyanakkor nagyon komoly gondot fog okozni, ha Európában helyreáll a rend és a szokványos politika folytatódik. Az elemző szerint Orbán rendszerének még kitart a felhajtóereje, de alapvetően mégis egy „zsákutcás modell”, ha komolyan ütköznie kell a Nyugattal, az könnyen egy újabb rendszerváltáshoz vezethet minket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik