Közélet

Megtiltotta az egyház, hogy sztrájkoljanak a pécsi katolikus iskola tanárai

A szakszervezet szerint ez teljesen törvényellenes lépés.

Nem sztrájkolhattak az egyik pécsi, katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában a tanárok – derül ki a Bama.hu tudósításából.

Még az április 15-i, pénteki pedagógussztrájkkal kapcsolatban adott ki az iskolaigazgató egy hirdetményt, amelyben ez áll:

Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával. Ez az állásfoglalás összhangban áll az általam korábban megfogalmazottakkal, kérem, tartsuk be.

A Bama.hu megkeresésére az egyházmegye rövid közleményt jelentetett meg honlapján, amelyben az áll:

a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője közölte: ez az állásfoglalás törvénysértő, demokratikus alapjogot sért és korlátozza a munkavállalói jogokat. A törvények és az Alaptörvény az egyházi intézményekre is vonatkozik – mondta Nagy Erzsébet. A szakszervezet szeretné tudni, hogy a püspök milyen eljárási jogára hivatkozik, mert lehetséges, hogy emiatt további lépések megtételére is szükség lesz. (Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik