Közélet

Rejtély maradhat, kik rabolták el Farkas Flóriánt

A rendőrség leselejtezte az iratokat.

1995. szeptember 12-én jelentette az MTI, hogy néhány nappal korábban elrabolták, megzsarolták Farkas Flóriánt.

Fegyveres zsarolók csapdába csalták szeptember 8-án az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Farkas Flóriánt. A Szolnokon élő politikustól egy helyi szállodában 4 millió forintot követeltek támadói. A két ismeretlen személy rendőrnek adta ki magát, s így próbált találkozni Farkas Flóriánnal. Az ürügy pedig az volt, hogy a roma politikus által vezetett Lungo Drom Országos Cigányszervezet számára nagy összegű adomány átadását ígérték.

A magukat “közvetítőnek” mondó álrendőrök a Touring Hotel egyik szobájában vártak áldozatukra, ahová álnéven jelentkeztek be. A megadott időpontban érkező Farkas Flóriánt a símaszkot viselő személyek azonnal megbilincselték, majd a fejéhez pisztolyt szegezve többször is lefényképezték. Később elvették 35.000 forintját, továbbá négymillió forintot követeltek tőle. A politikust végül is megfenyegették: amennyiben jelenti a történteket a rendőrségnek, életével fizet. A rendőrség – bízva a zsarolók újbóli jelentkezésében – hírzárlatot rendelt el az ügyben, de az információ kiszivárgott kedden.

A nyomozás eddigi adatai szerint nem ismeretes, hogy politikai szándék is meghúzódott volna az ügy mögött. A rendőrség mindenesetre nagy erőkkel folytatja a nyomozást. Farkas Flórián kéri a magyarországi cigányságot, őrizzék meg nyugalmukat. Ő biztonságban van.

A RomNet most azt írja, azóta többször próbálta megtudni a rendőrségtől, hogyan zárult a nyomozás. Legutóbbi megkeresésére azt a választ kapta, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság „a büntetőeljárás iratait a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár jóváhagyása mellett – 2009. évben leselejtezte, így az ügyben tájékoztatást adni nem tud”.

Arról, hogy mi történhetett a szolnoki szállodában, maga az érintett sem beszélt, még szűkebb környezetének sem, a RomNet mostani megkeresésére a miniszterelnöki megbízott nem is reagált. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik