Közélet

Balhé az NVI-nél: jöhet a kikupált népszavazási törvény

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) az Országgyűlés elé terjesztette ma a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát – számolt be pénteki közleményében a tárca.  Mint írják, a javaslat a népszavazási törvény hibáját orvosolja, figyelembe véve a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda javaslatait.

A tervezett módosítások lényege, hogy megszünteti a népszavazási kezdeményezésekor a káros versengést és lehetővé teszi a párhuzamos aláírásgyűjtést.
Az IM közlése szerint a párhuzamossági moratórium jelentős szűkítésével az állampolgári kezdeményezés esetén

mindaddig lehetőség lenne azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg az NVB a másik azonos tárgykörű kérdés kapcsán nem hitelesítette jogerősen a hozzá beadott 200 ezer aláírást.

Ezt követően újabb azonos tárgyú kérdés benyújtására nem lenne lehetőség, a már folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket be kellene szüntetni, az aláírásgyűjtő lapokat vissza kellene adni az NVI részére. A javaslat szerint a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne olyan tárgykörben népszavazást, amelyben aláírásgyűjtés van folyamatban. A népszavazás-kezdeményezők a már folyamatban lévő, azonos tárgykörű népszavazási kezdeményezésekről a saját kérdésük hitelesítésekor kapnának tájékoztatást.

Nyertek a kopaszok

A javaslat előzménye, hogy február végén Erdősi Lászlóné magánszemély és több kopasz, erős testalkatú fiatalember megelőzte a vasárnapi boltzátta vonatkozó népszavazásával az MSZP-s Nyakó Istvánt, aki szintén a NVB-hez kívánt fordulni népszavazási kérdésével. Az ügyből – mivel a fiatalemberek az érkeztető berendezés közelébe nyomultak, így nehezítették az MSZP-s politikust, aki így nem is jutott a készülék közelébe időben – óriási botrány lett. A legutóbbi hírek szerint a NVB tagjait szabályosan lebeszélhették arról, hogy nézzék meg a kopaszok és Erdősi Lászlóné kommunikációját is rögzítő külső kamerafelvételeket is. Több névtelen forrás is azt állította, hogy ha látták volna a képeket, másképpen döntenek és nem Erdősi Lászlóné kérdésének adnak zöld utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik