Közélet

DK: az EU vizsgálódik Matolcsyék ellen

A párt szerint súlyos büntetést jelenthet hazánkra nézve, ha azt állapítják meg, hogy szabálytalanságok történtek a jegybanki költekezések során.

A Demokratikus Koalíció szerint uniós vizsgálatok folynak a Magyar Nemzeti Bank ellen.

A párt ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, Molnár Csaba az Európai Bizottsághoz fordult amiatt, hogy a jegybank többségi tulajdont szerzett a Budapesti Értéktőzsdében, így egyszerre tölti be az egymással összeférhetetlen felügyeleti és forgalmazói pozíciókat. A már korábban megindult vizsgálat a több százmilliárdos jegybanki költekezést is vizsgálta – közölték.

A pénzügyekért felelős uniós biztos arról tájékoztatta Molnárt, hogy ha megszületik az Európai Unió Bíróságának ítélete, a banknak kötelessége megtenni az abban foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket, ami minden bizonnyal súlyos pénzügyi korrekciót vonhat maga után.

A párt szerint Matolcsy György „hazárdjátéka” veszélyezteti Magyarország pénzügyi stabilitását, és ha elmarasztaló ítélet születik, az európai nagyságrendben is súlyos büntetést jelenthet hazánkra nézve. „Ha hazánkat megbüntetik, Matolcsy Györgynek kell elszámolnia” – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik