Közélet

Áder visszadobta a nok-ról szóló törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön. A jogszabályt egy hete fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára.

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Itt tudhatnak meg többet arról, hogyan szavazták meg a lakáslottót.

A kormány tiszteletben tartja Áder János köztársasági elnök döntését a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekkel kapcsolatban, írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

„A kabinet álláspontja szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők. A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a törvényalkotási bizottság a lehető leghamarabb vegye napirendre a kérdést annak érdekében, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek mihamarabb megkezdhessék működésüket.

A bankrendszer kifogásait értjük, ugyanakkor a bankhitelek mellett további finanszírozási lehetőségekre van szükség annak érdekében, hogy több új lakás és ház épüljön Magyarországon. A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek jól segítik ezt a célt, egyúttal hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, és ahhoz, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik