Közélet

Rácsodálkozott a magyar hálapénzre a német köztévé

Olyan hosszú várakozási idők vannak, hogy a betegek még a beavatkozás előtt meghalnak – hangzott el a ZDF riportjában.

A magyar egészségügyről sugárzott riportot a német közszolgálati ZDF. Bruttó 800 eurót kap egy orvos, 320-at egy nővér – így vezeti fel a műsorvezető a beszámolót, hozzátéve, hogy ez nyilván nem elég, így a magyar orvosok vagy külföldre mennek, vagy másodállást keresnek. Vagy „nyújtják a kezüket” – hangzott el a hálapénzre utalva, ami „államilag elismert béremelésnek” is tekinthető.

A német közönségnek persze a hálapénzt is el kell magyarázni: „ezt a kritikusok kenőpénznek is hívják, mivel ezt közvetlenül az orvosnak vagy az ápoló személyzetnek adják”. Egy megszólaló szerint azonban ez nem megoldás, mert nincs rá mindenkinek pénze, és így nem kapnak egyesek megfelelő kezelést.

Bemutatták a hálapénz ellen küzdő orvost, Novák Hunort is, aki maradni akar Magyarországon, annak reményében, hogy megváltozhat a rendszer. Az „1001 orvos hálapénz nélkül” tagja elismeri, hogy sok kollégája rá van szorulva erre a rossz fizetések miatt, de ez megalázó, és nem sok köze van a hálához, inkább korrupcióhoz vezet.

Kiderül: Magyarországon legalizálták a hálapénzt, azzal a feltétellel, hogy csak a kezelések után szabad elfogadni, és adózni kell belőle. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: minden kórháznak egyénileg kell eldönteni, megtiltja-e a hálapénz elfogadását, a kormány ebben nem akar dönteni.

Megszólalt Dénes Tamás orvos, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke is, aki havonta egy hetet Angliában dolgozik, itthoni 500 eurós fizetéséből ugyanis képtelen lenne megélni. Ő arról beszélt, hogy a magyar társadalomba korábban az is beleivódott, hogy a rendőröknek kenőpénzt adjanak az emberek, ez ellen fellépett a kormány, de az egészségügyben ez nem történt meg.

A riport azzal zárul, hogy a magyar egészségügyben olyan hosszú várakozási idők vannak, hogy a betegek még a beavatkozás előtt meghalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik